Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.

 

Home - Archiefteksten 2007  

 

 

Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

In naam van de voorzitter,

de webmaster,

Jan Mostert

 

 

KERSTWANDELING & -HAPPENING

-=Fotoverslag=-

 

De Kunstkring nam op 16 december 2007 deel aan de Kerstwandeling & -happening die georganiseerd werd door de straatcomités van de Rechtestraat-Botermarkt en Maasstraat-Middenstraat-Gallestraat. De bewoners van Stokkem hadden hun huisgevels en straten prachtig versierd. Samen met koorzang van het Sloveens zangkoor "Slomsek" en het zangkoor "OKRA Stokkem", muziek van het Koperensemble KSH St.-Elisabeth en natuurlijk de Kerstman zorgde dit voor een gezellige Kerstsfeer met op tijd en stond een lekker borreltje. Onze voorzitter Gerard Mostert las aan de kerststal op de Botermarkt een kerstverhaal voor. Proficiat aan de organisatoren voor deze gezellige avond !

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de kerstwandeling & -happening)

 

WEBSITE BESTAAT  2  JAAR

 

Op 11 december 2005 was de website van de vzw Kunstkring Arnold Sauwen voor het eerst op het internet te bekijken. Nu, 2 jaar later, houden we u via deze digitale snelweg nog steeds op de hoogte van alles wat er beweegt in en rond onze vereniging, zoals : nieuws -heet van de naald-, extra foto's waarvoor er geen plaats meer was in onze altijd goed gevulde Bakeman, besprekingen en fotoverslagen van al onze activiteiten, ...

In het eerste jaar mochten we ongeveer 6500 unieke bezoekers verwelkomen. In het tweede jaar waren er dit niet minder dan 16500 (meer dan een verdubbeling !). Gedurende het laatste jaar kwam dit neer op een gemiddelde van ongeveer 45 unieke bezoekers per dag. Uit die bezoekerscijfers van onze website mogen we concluderen dat u, bezoeker, ons aanbod smaakt. We hopen dat u dan ook de komende maanden geregeld een bezoekje zal blijven brengen aan onze website.

 

 

WAPENSTILSTAND  (11 NOVEMBER 1918)

-=Fotoverslag=-

 

Het is 89 jaar geleden dat de wapens van de Eerste Wereldoorlog verstomden. Hoe lang geleden het ook is, de belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog blijft levendig. Ook in Stokkem, waar de Kunstkring Arnold Sauwen deelnam aan de ingetogen plechtigheid ter herdenking van de wapenstilstand op 11 november 1918 en ter ere van alle gesneuvelde soldaten in deze Grote Oorlog.

 

 

(Klik op de foto's om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de plechtigheid ter herdenking van de wapenstilstand op 11 november 1918)

 

 

WIE WORDT DE 600ste ABONNEE OP ONS TIJDSCHRIFT

"DE BAKEMAN" ?

 

De Kunstkring is verheugd u te kunnen melden dat de kaap van 600 abonnementen op ons driemaandelijks tijdschrift "De Bakeman" bijna bereikt is. Neem nu een abonnement en misschien wordt u onze 600ste abonnee. We zorgen ervoor dat u extra in de bloemetjes wordt gezet !

 

Abonneren kan altijd. De prijs bedraagt € 7.50 voor inwoners van Stokkem. Woont u buiten Stokkem, dan vragen we € 9 (incl. verzendingskosten). Steunende leden betalen € 12.50 en ereleden € 25. U kan zich wenden tot één van onze bestuursleden of het bedrag storten op rekeningnummer. 235-0235784-86 van VZW Kunstkring A. Sauwen. Als u nu betaalt, krijgt u het augustusnummer en een stripverhaal erbij !

Meer info over 'De Bakeman' vindt u terug door hier te klikken.

 

Misschien een origineel cadeau om tijdens de eindejaarsfeesten onder de kerstboom te leggen ? Het is eens wat anders dan een paar sokken, een das, een kookboek of een strijkijzer !

 

 

RENOVATIE GRAFMONUMENT PASTOOR OP 'T EYNDT

OP HET OUDE KERKHOF TE STOKKEM

 

 

In het voorjaar van 2007 is één van de oudste grafmonumenten op het oude kerkhof van Stokkem omgevallen en zwaar beschadigd geraakt. Het ging hier om de grafsteen van eerwaarde heer pastoor Petrus Joannes Op 't Eyndt (° 23/05/1797 en + 05/04/1873) die kapelaan en pastoor was te Stokkem van 1824-1868 en ook bouwheer van de huidige parochiekerk van Stokkem (gebouwd 1845-1847). De Kunstkring heeft beslist de herstelling, renovatie en terugplaatsing van dit Stokkemer cultureel erfgoed ter harte te nemen. Tijdens een bezoek aan het oude kerkhof ter gelegenheid van Allerheiligen of Allerzielen heeft u het misschien al gemerkt dat deze renovatie succesvol beëindigd is. De werken werden uitgevoerd door steenzagerij Peters uit Maasmechelen. Meer hierover in de volgende Bakeman !

 

VOOR

 

 

NA

 

(Klik hier voor extra foto's van het grafmonument)

 

 

CULTURELE UITSTAP NAAR SINT-TRUIDEN

-=Fotoverslag=-

 

Op 27 oktober 2007 trokken de leden van de Kunstkring met familie en sympathisanten op culturele uitstap naar Sint-Truiden. De foto's tonen aan dat het een prachtige en gezellige dag werd. Vervelen deed men zich zeker niet want een goed gevuld programma stond hen te wachten:

 

- Haspengouwse broodmaaltijd in 't Begijntje om de dag te beginnen

- Voorstelling van het Festraetsuurwerk

- Begeleid bezoek aan de Begijnhofkerk

- Wandeling naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk met schatkamer

- Lunch om er in de namiddag weer tegenaan te kunnen

- Bezoek aan de abdijsite met beklimming van de Abdijtoren, de

   erekoer met Keizerszaal, het kerkveld met ondergrondse crypte en de

   Academiezaal

 

 

(Klik op de foto's om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de uitstap naar Sint-Truiden)

 

 

TENTOONSTELLING

"2-LUIK: 800 jaar ST. ELISABETH & 150 jaar ARNOLD SAUWEN" TIJDENS DE STOKKEMER BRADERIE

(11/08/2007-19/08/2007)

-=Fotoverslag=-

 

 

Op vrijdag 10 augustus werd de braderietentoonstelling "2-luik" van de Kunstkring Arnold Sauwen  plechtig geopend. Zoals de naam het al zegt omvat de tentoonstelling dit jaar twee onderwerpen. Een eerste luik handelt over 800 jaar St.-Elisabeth, patrones van de parochie Stokkem. Waarbij de Kunstkring mocht putten uit de prachtige collectie van verzamelaar Emiel Diris. Een tweede luik gaat over 150 jaar Arnold Sauwen, met documentatie van de Kunstkring zelf en met kalligrafiewerken van Robert Klingeleers (+). Na de traditionele speeches bewonderden de vele aanwezigen met een glaasje in de hand de ook dit jaar weer prachtige tentoonstellingen en werd er getoost op een succesvolle braderie.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de tentoonstelling)

 

 

DE REUZENTEKENLIJN

-=Fotoverslag=-

 

Naar aanleiding van het bezoek van de reuzen aan de basisscholen van Stokkem maakten alle leerlingen hiervan een mooi kunstwerk. Op dinsdag 31 juli 2007 aan café "Ônger de Poart" te Stokkem stelde de vzw Braderie Stokkem deze reuzentekenlijn voor. Ter gelegenheid hiervan vertelde de voorzitter van de Kunstkring A. Sauwen de legende van de stadsreuzen (Neer, de klepperman, met zijn vrouw Triene en Manus de bakeman)

 

 

(Foto's Tonny Mostert)

 

 

WAT DACHT U VAN EEN ABONNEMENT OP "DE BAKEMAN" ?
DE NIEUWE JAARGANG VAN ONS TIJDSCHRIFT START IN AUGUSTUS

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het eerste nummer van jaargang XXVIII van ons driemaandelijks tijdschrift 'De Bakeman'. Onze trouwe abonnees krijgen het in de loop van augustus thuis bezorgd.

Een voorsmaakje van wat u in het nieuwe nummer te lezen krijgt kan u nu al bekijken op onze website door hier te klikken.

 

Vergeet niet zo snel mogelijk uw abonnement te verlengen, mocht dit nog niet gebeurd zijn, om zeker niets te missen van de nieuwe jaargang.

 

Heeft u nog geen abonnement op ons driemaandelijks tijdschrift "De Bakeman", dan moet u daar dringend verandering in brengen! In de maand augustus verschijnt het eerste nummer van de nieuwe jaargang, het ideale moment dus om een abonnement op ons tijdschrift in huis te halen.

 

Het abonnementsgeld voor vier nummers bedraagt € 7.50 voor inwoners van Stokkem; € 9 voor buiten Stokkem (verzending). Steunende leden betalen € 12.50 en ereleden € 25. Jaargang 28 start in augustus. Bent u, als (oud-)Stokkemenaar nog geen abonnee ? Het kan nog steeds. Steun de Kunstkring Arnold Sauwen door uw ledenbijdrage, net zoals bijna 600 anderen ! Meer info over 'De Bakeman' vindt u terug door hier te klikken.
 

 

OVERLIJDEN EREVOORZITTER JEF STEUTELINGS

°27/08/1929 - +23/06/2007

 

Na een korte ziekteperiode overleed onverwacht snel op 23 juni 2007 de heer Jef Steutelings (°27/08/1929 - +23/06/2007), een vanzelfsprekendheid in het Stokkemer verenigingsleven. Hij was jarenlang voorzitter van en steeds de drijvende kracht achter de Kunstkring Arnold Sauwen. In 1994 was hij succesrijk voorzitter van de stuurgroep Stokkem 750 jaar Stadsrechten en verwierf vooral naam als schrijver van de jaarlijkse toneelavonden ('Uchteravonden') in het Stokkemer dialect en de vaste rubriek in het kringtijdschrift 'De Bakeman' onder de titel 'Manjele vaege'. Als oud-voetballer bleef hij een fervent supporter van Stokkem VV. Stokkem verliest een stuk eigenheid en een voortrekker in menige vereniging. De uitvaart vond plaats op zaterdag 30 juni 2007 om 10.30 uur in de parochiekerk Sint- Elisabeth van Stokkem.

 

 

 

OPENING BEBLOEMING EN GEVELVERSIERING 2007

"Stokkem bloemenstad"

-=Fotoverslag=-

 

Op 26 mei 2007 werd aan het stadhuis van Stokkem de 6e editie van de actie bebloeming en gevelversiering geopend. Na het officiële gedeelte, ingeleid door Jean Pierre Segers (voorzitter redactieraad Kunstkring A. Sauwen), met toespraken van Ingrid Erlingen (Schepen Toerisme), Martine Roex-Thevissen  (voorzitster VZW Maascentrum De Wissen), Gerard Mostert (voorzitter Kunstkring A. Sauwen) en Sylvain Sleypen (gedeputeerde Toerisme van de provincie Limburg), hadden de aanwezigen de mogelijkheid om met een toeristisch treintje een rit door Stokkem te maken om de bloemen en versieringen te bewonderen. Later op de dag was er voor de straatcomités met hun deelnemers, de organisatoren en voor de genodigden een receptie voorzien in De Wissen.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de bebloeming en gevelversiering)

 

 

HERDENKINGSHULDE 10 MEI AAN HET MAASVEER

-=Fotoverslag=-

 

Op 10 mei 1940, de eerste dag van W.O.II, sneuvelden vijf Nederlandse soldaten aan het Maasveer te Stokkem. Ze hoopten op Belgisch grondgebied te ontsnappen aan de oprukkende Duitse overmacht. Helaas ! Op het moment dat ze voet op Belgische bodem zetten werden ze meedogenloos neergeschoten.

Als eerbetoon aan deze vijf Nederlands-Limburgse jongens heeft de Kunstkring Arnold Sauwen in 1989 een herinneringsmonument opgericht.

Dit jaar, al voor de 19e keer, bracht de Kunstkring op de herinneringsdag (donderdag 10 mei 2007) samen met tal van vaderlandslievende verenigingen uit beide Limburgen een herdenkingshulde aan alle gesneuvelden.

Ondanks het iets minder warme weer dan dat waarmee we de laatste weken verwend werden, waren vele mensen -waaronder de gouverneur van de provincie Limburg (B), Steve Stevaert- afgezakt naar het verzorgde herinneringsmonument op het grensgebied  tussen de landen België en Nederland enerzijds en  tussen de gemeentes Dilsen-Stokkem en Maasmechelen anderzijds. Afvaardigingen van vaderlandslievende verenigingen, van de provincies en van de gemeentes aan Belgische of Nederlandse zijde van Maas namen deel aan de bloemenhulde.

Volgend jaar hopen we iedereen weer terug te zien op de 20e editie van de herdenkingshulde.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de plechtigheid)

 

 

TWEE "150-JARIGEN (1857-2007)" IN STOKKEM ...

-=Fotoverslag=-

 

* Arnold Sauwen, (1857 - 1938), dichter.

 

* Maria Catharina Elisabeth Lemmens (1857 - 1921), medestichtster van "Devos-Lemmens".

 

Dit jaar zal het 150 jaar geleden zijn dat in Stokkem dichter Arnold Sauwen en mevrouw Elisabeth Lemmens, medestichtster van Devos-Lemmens, geboren werden.

Vermits deze twee personen toch uitstraling hebben gegeven, resp. in de literatuur en de consumentenwereld, wilde de vzw Kunstkring A. Sauwen deze speciale verjaardagen niet laten voorbijgaan en zo vond er op zaterdag 14 april 2007 een dubbele plechtigheid plaats.

Vooreerst werd aan het graf van A. Sauwen op het oude kerkhof een gedenkplaat in steen en een gedicht in kunststof onthuld.

 

 

(Klik op de foto's om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de onthullingen)

 

Vervolgens werd in de Kasteelstraat, de straat waar mevr. Lemmens werd geboren, op de zijgevel van café "De Graanbeurs" ook een gedenkplaat onthuld.

 

 

(Klik op de foto's om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de onthullingen)

 

De Koninklijke Harmonie St.-Cecilia en de NV Campbell Foods Belgium uit Puurs, eigenaar van het merk Devos-Lemmens, verleenden aan deze plechtigheid hun medewerking. De plaats van deze gedenkplaat werd zodanig gekozen dat ze binnen de officiële stadswandeling valt, zodat ze kan opgenomen worden in een toeristische wandeling.

Na de plechtigheid was er voor de genodigden een receptie in Zaal Astrid.

 

Werkten mee: Kunstkring Arnold Sauwen, Kon. Harmonie St. Cecilia,  stadsbestuur Dilsen-Stokkem en nv Campbell Foods Belgium uit Puurs (eigenaar van het merk "Devos-Lemmens")

 

 

 

NIEUWJAARSRECEPTIE

-=Fotoverslag=-

 

Op zaterdag 13 januari 2007 sloot de Kunstkring Arnold Sauwen het geslaagde werkjaar 2006 af  en werd natuurlijk ook het nieuwe werkjaar 2007 gestart met de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Dat het er gezellig, gemoedelijk en lekker aan toeging kan u bekijken op de talrijke foto's.

 

(Klik op de foto's om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de nieuwjaarsreceptie)