Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.


Download hieronder
de bêijlaage voor het dialect woordenboek 'N Manjel Stokkemer WèurdDownload hieronder
een brochure over de gevelschilderingHome  

 Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

Jan Mostert, webmaster


VOORDRACHT:
"Het Belgisch leger tijdens de
 eerste oorlogsmaanden van 1914"


De Kunstkring Arnold Sauwen samen met de werkgroep WO I van Dilsen-Stokkem organiseren op vrijdag 7 april een voordracht rond het Belgisch leger tijdens de eerste oorlogsmaanden van 1914.
Ondanks het feit dat 1/3de van alle dodelijke slachtoffers van WO I in deze eerste maanden vielen, is deze periode niet zo bekend.
Daar willen we een beetje verandering in brengen met een voordracht.

Deze vindt plaats in ‘t HEERENHUYS, Rijksweg 513 te DILSEN op vrijdag 7 april 2017 om 20u00. Inkom 5 euro.

Kolonel Troubleyn verbonden aan het legermuseum in Brussel zal deze voordracht verzorgen. Wij hopen u op die avond zo talrijk mogelijk te mogen verwelkomen.

Namens de werkgroep WO I,  voor Stokkem, de Kunstkring Arnold Sauwen.
"DE BAKEMAN"  NR 147

Beste abonnees en Stokkemenaren. In februari 2017 verschijnt het 147ste nummer van ons driemaandelijks tijdschrift “De Bakeman”. De redactieraad, onder leiding van Jean-Pierre Segers, heeft ook deze keer weer schitterend werk geleverd. Niet minder dan 20 verschillende onderwerpen komen in dit nieuwe nummer aan bod. De teksten worden opgefrist met prachtige foto's waarvan 1 pagina met 4 kleurenfoto's.
Nieuwe abonnees krijgen gratis bij “De Bakeman” het stripverhaal “Stokkem Körversstedsje aan de Maas”. Wie graag een abonnement wenst, moet even iets laten weten aan één van onze bestuursleden en dan krijgt u 4x per jaar het tijdschrift thuis bezorgd.


Wat kunt u zoal lezen in dit nieuwe nummer?

- Ten geleide
- Geschiedenis: Dossiers Oorlogsschade (3)
- Negenoord by night
- Jaarprogramma 2017
- Kom uit je hok
- Reactie van lezer: De Rijnwacht
- Manjele vaege: Et wuurt wêij langer wêij erger
- Prinsen komen en gaan
- Contrast: Stokkem = Thorn – Rechtestraat
- Arnold Sauwen
- Kwartierstaat Arnold Sauwen
- Uit de oude doos: Voetbalploeg-Juniors 1965
- Stockheimer Sint-Elisabethharmonie kampioen
- In memoriam Fons Vanholsaet
- Overledenen 2016
- Stokkem leeft
- De Snep: show na droefenis
- White Christmas versus Witte Kerst
- Verenigd rond een kille steen
- Topontwerper Gert Voorjans brengt ode aan Antwerpen.

Abonnementsprijzen per jaargang (augustus - mei):

7,50 euro voor inwoners van Stokkem
9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
12,50 euro voor steunende leden
25,00 euro voor ereleden
De lijst van steunende-en ere-leden staan jaarlijks in het mei-nummer.

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

Rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem

Voor deze prijs krijgt u jaarlijks in totaal meer dan 160 bladzijden tekst over alle mogelijke onderwerpen met aangepaste foto's en weetjes over Stokkem.
Volg de werking van de Kunstkring via onze website en facebookpagina.

We danken u voor uw steun en wensen u heel veel leesplezier !


SCHITTEREND KUNSTBOEK VOOR DE KUNSTKRING

Tijdens onze geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst op 19 januari werden we verrast door ons bestuurslid Guy Voorjans die het prachtige kunstboek Daily Life van zijn broer Gert overhandigde aan de Kunstkring.
Geboren Stokkemenaar Gert Voorjans woont en werkt in Antwerpen en is een top interieurontwerper, met opdrachten die hij gerealiseerd heeft voor bekende personen over de hele wereld. In zijn eerste boek Interior Life konden we al genieten van pareltjes van inrichtingen van winkels, woningen en zelfs kastelen. De visuele uitstraling en de lay-out van zijn tweede boek Daily Life is effenaf schitterend. De teksten bij alle ontwerpen zijn in het Engels. Door middel van prachtige foto's maken we kennis met de ontwerpen en inrichtingen die hij recent gemaakt heeft in binnen- en buitenland. In ons driemaandelijks tijdschrift De Bakeman nr. 147 van februari 2017 gaan we dieper in op het leven en werk van deze in Stokkem geboren topontwerper. Wie graag een abonnement wenst op De Bakeman, moet even iets laten weten aan één van onze bestuursleden en dan krijgt u 4x per jaar het tijdschrift thuis bezorgd.


PRETTIGE FEESTDAGEN EN
EEN GELUKKIG NIEUWJAAR


Dikke mutsen en warme sjaals, sneeuw op de daken, beslagen ruiten, knusse momenten voor de open haard, een mooi versierde kerstboom met kerststal, gezellig samenzijn met vrienden en familie… we zitten weer in de meest gezellige periode van het jaar met het feest van Kerstmis en Nieuwjaar. Wanneer het einde van een jaar in zicht is, maken we traditiegetrouw de balans op van de goede en minder fijne dingen die het afgelopen jaar ons pad kruisten. Voor de één was het een goed jaar, voor de ander een jaar om snel te vergeten. Maar uiteindelijk moeten we trachten om de mooie herinneringen te koesteren en de minder goede een plaats te geven. Ook in onze Kunstkring hebben we dit moeten doen.2017 zal voor het bestuur een bijzonder druk jaar worden. De restauratiewerken aan het Stadhuis hebben langer geduurd dan wij gedacht hadden, maar het resultaat mag wel gezien worden. Het huidige Stadhuis, gebouwd in 1840, is na de restauratiewerken opnieuw een parel geworden in het centrum van onze stad Stokkem. Wij hebben van het stadsbestuur de zolderruimte en een groot vergaderlokaal op de eerste verdieping ter beschikking gekregen, waarvoor onze oprechte dank. De inrichting van deze lokalen en de archivering van ons uitgebreid archief zal echter tijd en inzet vragen van onze bestuursleden en losse medewerkers. Dit wordt in 2017 voor ons een immense uitdaging. Wanneer alles klaar is zullen we ons archief eindelijk kunnen openstellen voor het grote publiek.

In “Ten Geleide” van onze Bakeman nr. 147 van februari leest u het volledig jaarprogramma 2017 van onze Kunstkring. Samen met het stadsbestuur hoop ik u heel binnenkort te mogen verwelkomen, in ons vernieuwd Stadhuis.
Dan rest mij enkel nog u en uw familie een sfeervol Kerstfeest en een gelukkig en gezond Nieuwjaar te wensen !

Gerard Mostert, voorzitter Kunstkring


WAPENSTILSTAND
=Fotoverslag=

In de gedenksteen naast de kerk staan de namen gebeiteld van de gesneuvelde Stokkemenaren van beide wereldoorlogen.
Onze geboren Stokkemer dichter Arnold Sauwen schreef kort maar krachtig deze tekst:

“LAAT VERBROKKELEN DIT GRANIET, HELDENDADEN STERVEN NIET”

Wapenstilstandsdag is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Alle genodigden en deelnemende verenigingen kwamen samen aan het Atheneum Maasland langs de Stadsgraaf. Eerst werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling samengesteld door de leerlingen van het Atheneum, met als thema “VREDE”.
Onder begeleiding van de Koninklijke Stockheimer Harmonie St.-Elisabeth begaven de aanwezigen zich naar het monument van de gesneuvelden. Stil werd het toen de leerlingen van beide scholen, voor elke gesneuvelde Stokkemenaar van beide wereldoorlogen een roos neerlegden aan de voet van het monument. In één van de toespraken kreeg men het verhaal te horen over de “Onbekende Soldaat”.
Met het spelen van The Last Post en het Belgisch Volkslied werd deze ingetogen herdenkingsplechtigheid besloten.(Klik hier om de foto's te bekijken in ons fotoalbum van 2016)


VOORSTELLING WO I
=Fotoverslag=

Op donderdag 10 november 2016 vond een voorstelling over WO I plaats in zaal Opus van de muziekacademie, Schuttersstraat Stokkem.
De voorstelling, een liefdesverhaal rond een Belgische soldaat in het Engelse Birtley, werd gebracht door het gezelschap Borsalino. Het was een organisatie van de vijf heemkundige kringen, de vriendenkring van de militairen en de oudstrijdersbond KNSB.


(Klik hier om de foto's te bekijken in ons fotoalbum van 2016)


"DE BAKEMAN"  NR 146

Opnieuw zijn we er in geslaagd om een fijne Bakeman voor u samen te stellen. Vele lezers stellen ons regelmatig de vraag: “Waar halen jullie toch allemaal die informatie ?” Dat is het werk van een “nieuwsgierige” en gedreven redactieraad die op zoek gaat naar bronnen, archieven en personen.
- In de rubriek geschiedenis leest u onder “Dossiers oorlogsschade” wat zowel onze plaatselijke brouwers als de gewone burger aan oorlogsschade hebben gehad tijdens WOI en welke vergoeding ze hiervoor hebben ontvangen.
- In “Manjele vaege” heeft Jean een ludiek verhaal geschreven over een Stokkemenaar in WO I.
- In “Mensen van bij ons” komt Guido Indencleef en dochter Esther aan het woord.
- De kwartierstaat begint deze keer bij Miel Diris
- Kecskes Frank “Udi”, onze verst wonende trouwe abonnee
- Deze zomer is er in Stokkem veel gebeurd. Dit komt uitvoerig aan bod in “Stokkem leeft” of in een apart artikel.
- Op cultureel en heemkundig vlak heeft de Kunstkring de laatste maanden niet stilgezeten. Over al deze activiteiten leest u meer in deze Bakeman.
- Onze website bestaat dit jaar 10 jaar. U heeft er nog niet naar gekeken? Hoog tijd om dit eens uit te proberen. We weten niet waar het aan ligt, maar 2014 was tot nu toe het topjaar met zo maar eventjes meer dan 52 000 unieke bezoekers.

We wensen u veel leesgenot met dit herfstnummer.
Volg de werking van de Kunstkring via onze website en facebookpagina.

Wat kunt u zoal lezen in dit nieuwe nummer?

- Ten geleide
- Geschiedenis: Dossiers oorlogsschade (2)
- Guido en Esther Indencleef
- Stokkem leeft: Info & smokkelmarkt
- Kecskes Frank “Udi”
- Onze cultuurreis naar Keulen
- Schots en sjeif
- Welkom maar niet geliefd (bevers)
- Miel Diris
- Kwartierstaat Emiel Joseph Diris
- Uit de oude doos: Klasfoto laatste kleuterklas meisjes geboren in 1948
- L.D.S. een triomffeest
- Manjele vaege: Lange, buk tich want ze sjeete dich kepot!!!
- Met V.E.L.T. het veld in
- Contrast: De Tugela
- Huifkarimpressies
- Stokkemse fieëste
- Onze website bestaat 10 jaar
- Kadasterarchieven

Abonnementsprijzen per jaargang (augustus - mei):

7,50 euro voor inwoners van Stokkem
9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
12,50 euro voor steunende leden
25,00 euro voor ereleden
De lijst van steunende-en ere-leden staan jaarlijks in het mei-nummer.

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

Rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem

Voor deze prijs krijgt u jaarlijks in totaal meer dan 160 bladzijden tekst over alle mogelijke onderwerpen met aangepaste foto's en weetjes over Stokkem.

We danken u voor uw steun en wensen u heel veel leesplezier !


DE KUNSTKRING GING OP REIS NAAR KEULEN
=Fotoverslag=

Onze jaarlijkse culturele uitstap vond dit jaar plaats op zaterdag 10 september 2016. We brachten een bezoek aan de Duitse stad Keulen. Bekijk de foto's in het fotogedeelte van onze website.
(Klik hier om de foto's te bekijken in ons fotoalbum van 2016)


"DE BAKEMAN"  NR 145

Rond 15 augustus 2016 verschijnt het 145ste nummer van ons driemaandelijks tijdschrift “De Bakeman”.
Dit nummer is het eerste van de 37ste jaargang. Het is opnieuw 40 bladzijden dik met een bijzonder gevarieerde inhoud. Alle teksten worden opgefrist met mooie foto's.

Wat kunt u zoal lezen in dit nieuwe nummer?


- Ten geleide
- Geschiedenis: Dossiers oorlogsschade (1) WO I
- 10-mei viering ligt onder vuur
- Boyen en Negenoord worden Stokkem
- Uitnodiging. Jaarlijkse culturele uitstap naar Keulen
- De familie Kaes-Janssen
- Kwartierstaat Kaes
- Uit de oude doos: Eerste leerjaar meisjes schooljaar 1976-1977
- Mensen van bij ons. Leopold Colla en Elly Pijkels
- Stokkem leeft
- Manjele vaege: Eksit!
- Jongeren en heemkunde
- Bonen versus processie
- De schutterij
- Ronny Voorter presenteert
- Wij danken

Abonnementsprijzen per jaargang (augustus - mei):

7,50 euro voor inwoners van Stokkem
9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
12,50 euro voor steunende leden
25,00 euro voor ereleden

De lijst van steunende-en ere-leden staan jaarlijks in het mei-nummer.

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

E-mail: penningmeester@kunstkringarnoldsauwen.be

Rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem

Voor deze prijs krijgt u jaarlijks in totaal meer dan 160 bladzijden tekst over alle mogelijke onderwerpen met aangepaste foto's en weetjes over Stokkem.

We danken u voor uw steun en wensen u heel veel leesplezier !STOKKEM IN WERELDOORLOG I
100 JAAR GELEDEN

WO I  100 jaar geleden, op 2 juli 1916 sneuvelde Stokkemenaar Frans Lambert Kenzeler in Westvleteren.
HERDENKINGSPLECHTIGHEID AAN HET VEER
=Fotoverslag=

“Het monument aan het veer”, zoals men dit gedenkkruis, geplaatst op een gemetste sokkel noemt, werd op 18 augustus 1989 ingehuldigd naar aanleiding van 150 jaar scheiding van de beide Limburgen. Het is een blijvend aandenken aan de 5 Nederlandse soldaten van het regiment Limburgse Jagers die aan het veer sneuvelden op 10 mei 1940. Zij hoopten op Belgisch grondgebied te ontsnappen aan de oprukkend overmacht van Nazi-Duitsland.
10 mei 1940 werd een verschrikkelijke dag voor al de families van de slachtoffers.
Vijf lange jaren heeft de gruwel van de Tweede Wereldoorlog geduurd! 39 miljoen doden in Europa alleen.
Wij gedenken op dinsdag 10 mei 2016 om 19.00u aan het monument aan het veer voor de 28ste keer, niet alleen deze vijf Nederlandse militairen, maar alle soldaten en onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die in alle oorlogen, concentratiekampen en terroristische aanslagen overal ter wereld stierven.

PROGRAMMA

18.45u
Rondrit oude legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Stokkem en dan naar het monument

19.00u. Begin herdenkingsplechtigheid
– Muziek doedelzak door de heer Willy Magel
– Welkom
– Naamafroeping gesneuvelden
– Gelegenheidstoespraak
– Muziek doedelzakspeler
– Gedicht
– Te Velde en The Last Post – muzikant Nico Urlings
– Bloemenhulde - muziek doedelzakspeler
– Nederlands en Belgisch volkslied – Fanfare Meeswijk
– Slotwoord
– Limburgs volkslied – Fanfare Meeswijk
– Dankwoord
– Receptie voor genodigden in Taverne Restaurant Molenveld

Iedereen is van harte welkom!!!


(Klik hier om de foto's te bekijken in ons fotoalbum van 2016)


"DE BAKEMAN"  NR 144

Bakeman nr. 144 is het laatste nummer van de 36ste jaargang. Het bestuur van de Kunstkring en onze penningmeester zouden het fijn vinden als iedereen opnieuw zijn abonnement hernieuwt. Wij blijven onze uiterste best doen om ook voor de volgende jaargang iedere keer opnieuw een mooie Bakeman voor u samen te stellen. Naast de vaste rubrieken wordt er in dit nummer speciaal aandacht geschonken aan de geschiedenis van Femma, voorheen KAV, naar aanleiding van het stopzetten van hun werking. In de rubriek geschiedenis WO I werd in 1916, dit jaar juist 100 jaar geleden, brouwer en landbouwer Joseph Nelis voor de tweede maal verplicht om zijn paard af te staan aan de Duitse overheid. Hoe dit afgelopen is en de rol van paarden en andere dieren in WO I kunt u lezen in dit 40 bladzijden dik nummer. We wensen u veel leesgenot !

Wat kunt u zoal lezen in dit nieuwe nummer?

- Ten Geleide
- Geschiedenis WO I: Brief van burgemeester
      Medaer aan de Duitse overheid
- Manjele vaege: Laot et uch smaake
- Busreis naar Lottum
- Tijdelijke tentoonstelling in de Wissen: Natuur langs de Maas
- Mensen van bij ons: Arlette Stormens (de poppenmaakster)
- Uit vergeelde kranten (4) Stokkem had ooit bijna...een Maasbrug
- Graad van Koeb
- Kwartierstaat Peeters
- Uit de oude doos: Toneelgroep De Herbloeiende Stock
- Dank voor uw steun
- De stoet na de stoet
- Mijn naam is...Jean-Pierre Yzermans
- Projecten in en rond Stokkem
- Exit, het einde van Femma/KAV
- Gedicht: De Maas

Abonnementsprijzen per jaargang (augustus - mei):

7,50 euro voor inwoners van Stokkem
9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
12,50 euro voor steunende leden
25,00 euro voor ereleden

De lijst van steunende-en ere-leden staan jaarlijks in het mei-nummer.

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

E-mail: penningmeester@kunstkringarnoldsauwen.be

Rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem

Voor deze prijs krijgt u jaarlijks 160 bladzijden tekst over alle mogelijke onderwerpen met aangepaste foto's en weetjes over Stokkem.

We danken u voor uw steun en wensen u heel veel leesplezier !


De voorraad “JUBILEUMBOEKEN” slinkt !
OP=OP

* Nog altijd te koop bij de voorzitter Gerard Mostert en de secretaris Jean-Pierre Yzermans en in 't gezettewinkelke Steenkuilstraat 37 in Stokkem. De prijs bij afhaling bedraagt 20 Euro.

* Een lijst van alle boeken, stripverhaal en wandelgidsen die nog te koop zijn kun je terugvinden op deze website. Kijk even bij publicaties !


STADHUIS STOKKEM WORDT GERENOVEERD

Wie door het centrum van Stokkem rijdt, kan er niet naast kijken: het slechte wegdek van de Steenkuilstraat is vernieuwd en men is ook volop bezig met de restauratiewerken van de St.-Elisabethkerk. Een jaar geleden zorgde een storing in het verwarmingssysteem ervoor dat heel het gebouw onder een dikke roetlaag kwam te liggen. Een volledige reiniging van het interieur en een herschildering van het gebouw moeten de kerk weldra weer bruikbaar maken.

Maar ook aan het stadhuis in de Rechtestraat wordt hard gewerkt. Dit historisch gebouw, dat officieel beschermd is, kent een rijke geschiedenis. Op een oude kaart van 1707 zien wij al een stadhuis op deze locatie. In 1792 brandde het af door onvoorzichtigheid van Franse soldaten die het opgeëist hadden. Een aanvraag van het toenmalige gemeentebestuur om het kerkje van het verdwenen klooster van de zusters Penitenten op de hoek van de Steenkuilstraat en Schuttersstraat als stadhuis te mogen inrichten, werd door de hogere overheid afgewimpeld. Het stadhuis werd heropgebouwd, maar in 1839, toen meer dan 200 huizen in Stokkem in de vlammen opgingen, liep het weer zware schade op. Na een heropbouw diende het gebouw niet alleen als administratief centrum van Stokkem, maar ook als lagere school en tekenschool.

De laatste renovatie dateerde van eind jaren ’50 van vorige eeuw. Na de gemeentefusie van 1971 verloor het gebouw zijn functie als stadhuis. Het fungeerde als onderkomen van het toenmalige COO, als bibliotheek en administratie voor de dienst Stadskernherwaardering. De raadszaal werd gebruik als vergaderruimte of ontvangstruimte bij officiële plechtigheden.
Na de verhuis van de bibliotheek vond de Kunstkring Arnold Sauwen hier een onderkomen als vergaderplaats, maar ook als depot van plaatselijk erfgoed. Iedere derde zondag van de maand konden geïnteresseerden hier terecht voor opzoekwerk in de heemkundige bibliotheek, in de parochieregisters en andere documentatie. Ondertussen drong zich een grondige opknapbeurt van het gebouw op. Het stadsbestuur zorgde voor plannen en stelde een subsidiedossier op, zodat de werken konden rekenen op een serieuze toelage.
Met het oog op de huidige renovatie diende vorig jaar de hele inboedel verhuisd te worden naar een tijdelijke opslagplaats. Ondertussen is de renovatie al duidelijk zichtbaar: een nieuw dak en ramen geven al een heel ander beeld van de buitenzijde.Op dit ogenblik is het interieur aan de beurt. Bij de werken stootte men op een gewelfde kelder. Onder de trap, verborgen onder een betonnen vloer, ontdekte men immers een stenen trap die naar deze ondergrondse ruimte leidde. Ook deze kelderruimte krijgt een grondige opknapbeurt.

Het stadsbestuur hoopt het gebouw klaar te hebben tegen begin juli als het centrum van Stokkem weer het decor wordt van een reeks smokkelmarkten tijdens de zondagvoormiddagen van juli en augustus. De Kunstkring Arnold Sauwen wil de renovatie van het gebouw ook aangrijpen om de eerste verdieping en de zolderruimte te voorzien van nieuw meubilair om te vergaderen en het erfgoed in aangepaste kasten te bewaren.

Jean-Pierre Segers


MAASOVERSTROMINGEN

Met de regen van de jongste dagen en weken vragen veel Stokkemenaren zich af: "Hoe is het met de Maas?" De relatie tussen deze regenrivier en de bewoners langs de oevers vormt al eeuwenlang een soort haat-liefde verhouding.
Het water zorgde vroeger voor drinken en voor de vruchtbaarheid van de gronden om aan landbouw te doen. Een rustige, kabbelende rivier in de zomer, maar in de winter liet de Maas zich van een andere zijde zien: als het in Frankrijk en de Ardennen dooide of er viel heel wat regen uit de lucht, was het prijs. Soms twee- of driemaal per winter liepen de dijken over en zetten ze vooral de landbouwgronden onder water.
In de geschiedenis van Stokkem staan een aantal jaartallen in het rood gemarkeerd. Zo was er het jaar 1643, waar, volgens de overlevering in het Maasland 500 mensen zijn verdronken. De zusters Penitenten waren net buiten de Stokkemse wallen een  klooster aan het bouwen, toen het water heel de fundamenten wegspoelde. De Stokkemenaren aanzagen dit als een straf van God, omdat zij tegen de bouw van het klooster waren, ze vreesden immers dat ze moesten opdraaien voor het onderhoud van de zusters. Als "boete" kregen de zusters grond in het veilige centrum, binnen de wallen, waar ze tot aan de Franse Revolutie, een groot klooster met pensionaat uitbouwden.
De grote overstroming van 1880 leverde Stokkem een mooi kapelletje op. Ook nu weer was heel het stadje ondergelopen, omdat de dijken in Leut en Vucht het hadden begeven. Theodoor Stevens en Jacobus Knoors gingen in een roeiboot de boerderijen, die in het gehucht Boyen blank stonden, bevoorraden. Het bootje sloeg om. Knoors kon zich vastgrijpen aan een boom, terwijl Stevens op een bussel stro vijfhonderd meter afdreef. Zijn geschreeuw zou tot Dilsen en Stokkem te horen zijn geweest. Een persoon uit Grevenbicht kon hem redden. Als dank liet Stevens het kapelletje van de Zeven Smarten bouwen in de Boyen. Het gebouw is nog steeds een stille getuige van deze rampspoed.
Aan de grote overstroming in het begin van 1926, 90 jaar geleden dus, is een droevig verhaal verbonden. Ook nu weer was heel Stokkem onder water gelopen.
Kla Engelen en zijn echtgenote Suska hadden een zoontje van een half jaar oud. Kla wilde zijn gezinnetje in veiligheid brengen en zijn woning verlaten. Zij woonden immers op de hoek van de  Tugela en het Molenveld, waar het Maaswater kwam aandonderen. Theo Bodvin, Guillaume Rutten (later senator) en Pier Op de Kamp waren de redders van dienst. Bodvin had voor een bootje gezorgd. De familie Engelen bleef boven in het huis op het bootje wachten. Kla, zijn vrouw en het kindje gingen aan boord van het bootje. Toen moesten de redders een stukje tegen de stroming in roeien. Daar ging het mis. Via een ladder kon Kla zich redden en later werd ook Suska uit het water gehaald.
Ze moest gereanimeerd worden. Toen vroeg ze: "Waar is mijn kind?" Niemand kon een antwoord geven. Enkele dagen later vond men het lijkje vastgedreven in de haag van een moestuin in Dilsen.De vloedgolf van 1926 had heel veel schade veroorzaakt in België en Nederland. Er stroomde toen 3.000 kubieke meter water per seconde door de Maas. Koning Albert I bracht een bezoek aan de getroffen streek. Ook zijn kleinzoon koning Boudewijn kwam in 1984 poolshoogte nemen bij weer eens een grote overstroming.De recentste overstromingen, nl. in 1993 en 1995 staan nog steeds in het geheugen van veel mensen gegrift. Door de verbetering van de dijken en met massale inspanningen, kon toen een erge ramp voorkomen worden.
Stokkemenaren hebben altijd leren leven met de Maas. Positief aan vroegere overstromingen is wel dat ze het stadje groter hebben gemaakt. Vaak zorgde de watervloed immers voor een verplaatsing van de bedding. En de Maas deed dit in Stokkem steeds oostwaarts. Vermits bij de grensscheiding België-Nederland de Maas in het oosten van Limburg als grens werd genomen, betekent dit dat, dankzij de Maas, het Stokkemer grondgebied telkens groter werd. Zo behoorde het  gehucht “Boyen” eertijds bij Grevenbicht en is het prachtige natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd afgesnoept van Nederland.

Jean-Pierre Segers


"DE BAKEMAN"  NR 143

De uitgave van ons jubileumboek naar aanleiding van de viering van ons 35-jarig bestaan valt zeer goed in de smaak. De vele positieve reacties in en buiten Stokkem en van de families die in het boek beschreven worden doen ons veel plezier. Dit unieke boek van zo maar eventjes 275 bladzijden dik is nog altijd te koop voor slechts 20 euro in “ 't Gezettewinkelke” Steenkuilstraat 37 te Stokkem en bij de voorzitter en secretaris van de Kunstkring.
De redactieraad is na de presentatie van het boek niet bij de pakken blijven zitten en is er opnieuw in geslaagd om een schitterende Bakeman samen te stellen. Dit 143ste nummer bevat veel informatie over het heden en verleden van onze stad Stokkem en is opgefrist met vele mooie foto's. Hebt u nog geen abonnement of wenst u nog een jubileumboek? Geen probleem! Laat ons maar iets weten en wij zorgen voor de rest. Ik wens u veel leesplezier!

Wat kunt u zoal lezen in dit nieuwe nummer?

- Ten geleide
- Geschiedenis: Het “Bureel Van Weldadigheid”
    in de Eerste Wereldoorlog
- Stokkem leeft: Bel & Bo
     Halloween
     Sint-Maarten
     Muziek
- Kennismaking met “Graaf van Loon”
- Manjele vaege: Aubelemenkes ônger den oeëge wal?
- 11 November: Anders dan anders
- L.D.S.-Winnaars gehuldigd
- De familie Vandewauw
- Kwartierstaat van Jan Vandewauw
- Uit de oude doos: Stokkem 9 juli 1950 -
      Eerste Heilige Mis René Venken
- Prinsenkot & Kerstkribbe
- Van muzikale concurentie gesproken
- Indian Summer
- Johan (Jo) Ubaghs
- Kunstkringlid Michel Vanderhoven 30 jaar dirigent
- Overledenen Stokkem 2015
- 50 Jaar Ziekenzorg
- Gedicht: Mijn Maasland van Marie-Louise Bergers


Abonnementsprijzen:

7,50 euro voor inwoners van Stokkem
9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
12,50 euro voor steunende leden
25,00 euro voor ereleden

De lijst van steunende-en ere-leden staan jaarlijks in het mei-nummer.

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

E-mail: penningmeester@kunstkringarnoldsauwen.be

Rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem

Voor deze prijs krijgt u jaarlijks 160 bladzijden tekst over alle mogelijke onderwerpen met aangepaste foto's en weetjes over Stokkem.

We danken u voor uw steun en wensen u heel veel leesplezier !


DOCUMENTATIECENTRUM

De restauratiewerken aan het Stadhuis zijn nog steeds volop bezig. Hierdoor kunnen de maandelijkse opendeurdagen van ons documentatiecentrum voorlopig niet plaatsvinden. Wij zullen u tijdig laten weten wanneer de werken voltooid zijn en onze lokalen opnieuw zijn ingericht.


JUBILEUMBOEK

De Kunstkring werd opgericht in 1980 en vierde in 2015 zijn 35-jarig bestaan. Als slot van dit jubileumjaar werd een prachtig jubileumboek uitgegeven. Het boek bestaat uit drie delen:


De geschiedenis van 35 jaar Kunstkring
Het begraven in Stokkem, naar aanleiding van 60 jaar nieuw kerkhof
60 familieverhalen van Stokkemenaren met kwartierstaatWaar en hoe kan ik het jubileumboek kopen ?

U kan het
jubileumboek kopen en zelf afhalen bij de voorzitter of secretaris. Kostprijs 20 euro.

Voorzitter : Gerard Mostert, Kapelstraat 41, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel : 089/79.13.24.

Secretaris : Jean-Pierre Yzermans, Nieuwe Weerd 19, 3650 Dilsen-Stokkem  Tel : 089/75.58.71.

Ook is het boek te koop in 't Gezettewinkelke, Steenkuilstraat 37 te Stokkem.

Indien u het jubileumboek niet zelf kan komen halen dan kan het boek ook via de post opgestuurd worden. U schrijft dan 27 euro over op rekeningnr: BE78 2350 2357 8486, met de mededeling "Jubileumboek Stokkem 2015" en u krijgt het boek thuis opgestuurd. Kostprijs 20 euro + 7 euro verzendingskosten.


WANDELGIDS: "WANDELWIJZER DOOR HET PITTORESKE STOKKEM"

 

De wandelgids valt bij onze lezers en wandelaars bijzonder goed in de smaak. Deze kleurrijke gids laat u op een bijzondere manier kennis maken met de vele mooie plekjes, gebouwen en monumenten in Stokkem. Hoog tijd dus om je wandelschoenen aan te trekken en te genieten van Stokkem, parel aan de Maas.

U kunt de "Wandelwijzer door het pittoreske Stokkem" bekomen door storting van slechts 3 euro op ons rekeningnummer IBAN BE78 2350 2357 8486, als u in Stokkem woont of door 5 euro te storten als we hem moeten verzenden. De wandelgids is ook te koop in het Maascentrum De Wissen.
We wensen u veel wandelplezier!

 

Wandelwijzer door het pittoreske Stokkem


DE KUNSTKRING ARNOLD SAUWEN
OOK OP FACEBOOK


De Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem kan je ook volgen op Facebook (www.facebook.com/kunstkringarnoldsauwen). We houden je er op de hoogte van al onze activiteiten en nieuwtjes. "Like" onze pagina en maak er reclame voor bij je Facebookvrienden ! Veel plezier.


WAAR VIND IK DE TEKSTEN EN FOTO'S TERUG DIE VROEGER OP DEZE PAGINA STONDEN ?

 

Alle teksten, fotoverslagen, nieuwtjes, ... die sinds het bestaan van onze website op deze home-pagina gepubliceerd werden, zijn niet zomaar verdwenen. U kan ze nog eens herlezen op de archief pagina's van  onze website. U vindt ze terug door onderaan deze pagina te klikken op 'Archief 2006 - 2015'.


Archief :

20062007 - 2008 - 2009 - 2010

2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015