Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.

Home - Archiefteksten 2013   

 

Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

In naam van de voorzitter,

de webmaster,

Jan Mostert


FILMVERTONING
"Beelden uit het Stokkemer verleden"
=Fotoverslag=

Op zondag 17 november 2013 ging de Kunstkring Arnold Sauwen de nostalgische toer op met een geslaagde filmvertoning “Beelden uit het Stokkemer verleden” in de oude cinemazaal Astrid. De hele bestuursploeg van de Kunstkring heeft aan de voorbereiding van die filmdag meegewerkt. Het werd een gevarieerd programma. Zoals vroeger werd er ook nu gestart met een korte voorfilm. Het werd er eentje met “Den dikke en den Dunne”. Dan volgden twee films uit de jaren ’50 en ’60. Na de pauze volgde nog een film uit de oude doos. Ons bestuurslid Guy Voorjans zorgde voor de ontwerpen van de affiches en inkomkaarten. Hij heeft de oude video’s die in ons archief zitten omgezet op DVD en de hele filmprojectie met tekst en muziek op computer gezet, waarvoor onze oprechte dank. Samen met ons bestuurslid Michel Vanderhoven zorgden zij voor een perfecte projectie op het grote scherm. De talrijke aanwezigen hebben genoten van deze gezellige en mooie filmdag.


(Klik hier om de foto's van de filmvertoning te bekijken)

"DE BAKEMAN"  NR 134

Nummer 134 van ons driemaandelijks tijdschrift “De Bakeman” is bij de drukker en zal rond 10 november bij u in de brievenbus vallen. De Kunstkring beschouwt dit driemaandelijks contactblad als het kroonjuweel waarmee de band met haar meer dan zeshonderd abonnees onderhouden wordt. Verpakt in een verzorgde en opvallende lay-out wordt iedere editie gevuld met 40 bladzijden up to date-lectuur. De vaste rubrieken zijn een leidraad in de speurtocht naar historische gegevens en recente gebeurtenissen. De artikels worden opgefrist met veel mooie foto’s.

Wenst u ook abonnee te worden op onze Bakeman ?
Laat maar iets weten aan één van onze bestuursleden of schrijf het verschuldigde bedrag over op onze rekening. Wij zorgen er voor dat De Bakeman bij u in de brievenbus valt.

Een jaarabonnement als geschenk voor met de feestdagen ?
Uiteraard kan dit. Wij bezorgen het abonnement aan de persoon die u wenst te verrassen of te belonen.

Nieuwe abonnees krijgen gratis bij de Bakeman het stripverhaal “Stokkem körversstedsje aan de Maas”

De abonnementsprijs per jaargang is:

-7,50 euro voor inwoners van Stokkem
-9 euro voor verzending buiten Stokkem
-12,50 euro voor steunende leden
-25 euro voor ereleden

Wat kunt u lezen in de nieuwe Bakeman?

- Ten Geleide
- Geschiedenis Stokkem 13 februari 1816 “De Nachtwacht”
- Filmvertoning “
Beelden uit het Stokkemer verleden
- Stokkem leeft
- Manjele Vaege “Vanstockem”
- Kunstkring naar Diest
- De familie Ulrich(t)s
- Kwartierstaat Hubert Ulrichs
- Uit de oude doos “De Spieken in 1983”
- Mensen van bij ons Helena Venken (Lèneke van de Sarma)
- Attributen van twee heiligen – Elisabeth en Caecilia
- Eureka, we hebben het gevonden
- Contrast: De Lemkes anno 1960- De Nieuwe Weerd anno 2013
- Ös Noabers (8) Rotem
- Die Scone Maese
- The True Meaning of Fishing
- Uit de krant: De Eendracht zondag 4 maart 1934
     Uit Het Belang van Limburg begin 1970

- Good gezag
- Jaak Bergers 80
- Weerspreuken

Het bestuur van de Kunstkring wenst u alvast veel lees- en kijkgenot!

Contactgegevens voor bestelling ?

 

Jean-Pierre Segers, Keyertstraat 30, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel: 089/75.87.44.

E-mail: penningmeester@kunstkringarnoldsauwen.be

Rekeningnummer: BE 78 2350 2357 8486

VZW Kunstkring Arnold Sauwen 3650 Dilsen-Stokkem


KUNSTKRING OP UITSTAP NAAR DIEST
=Fotoverslag=

Op zaterdag 28 september vertrokken we met een volle autobus, leden van de Kunstkring en sympathisanten naar Diest, stad aan de Demer, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant.
Haar historische stadscentrum en haar beschermde monumenten dankt ze aan haar rijke verleden als Oranjestad. Bijna 300 jaar lang was de stad in handen van de graven van Nassau; de latere prinsen van Oranje-Nassau, die zich heren van Diest mochten noemen. De belangrijkste telg uit de Oranje-Nassau geschiedenis voor Diest is ongetwijfeld Filips Willem. Zijn peetvader was niemand minder dan Filips II, koning van Spanje.
Via een Oranjewandeling hebben we samen met onze gids Jean-Pierre Yzermans kennis gemaakt met Diest, met de Lindenmolen, gelegen aan het Provinciedomein “Halve Maan”, met het Begijnhof, de verschillende kerken en kapellen en de prachtige parken en huizen in het historische centrum.


(Klik hier om de foto's van de uitstap te bekijken)

Het voormalige Sint-Elisabethgasthuis in de Koning Albertstraat 12 tot 18 ligt er bij als een juweeltje. Het beschermde pand heeft een grondige restauratie gekregen en biedt nu onderdak aan verschillende diensten, waaronder het Vredegerecht. Ons bestuurlid Arnold Colla gaf ons een leerrijke en aangename rondleiding in het Vredegerecht waar hij als griffier werkt. Een bezoek aan de Sint-Sulpitiuskerk (1321-1534) op de Grote Markt mocht zeker niet ontbreken. Deze gotische kerk met haar kerkschatten en het graf van Filips Willem zal zeker iedereen bijblijven. Ons bezoek aan Diest is opnieuw een meevaller geworden met dank aan onze gidsen.


34e JAARGANG VAN ONS
TIJDSCHRIFT "DE BAKEMAN"

De redactieraad van de Kunstkring Arnold Sauwen heeft het eerste nummer van de 34e jaargang van "De Bakeman" klaar. Het is nu wachten tot na de vakantie van de drukkerij eer u het kan lezen (rond 15 augustus), maar hier al een voorsmaakje.
In "Ten geleide" blikt de voorzitter terug op de voorbije activiteiten en kijkt hij ook naar de toekomst. Het geschiedenisartikel gaat dit keer over de inmiddels verdwenen "harmonie van de charbonnage", waarin ook heel wat Stokkemse jongens meespeelden. Een namenlijst en twee merkwaardige foto's illustreren deze bijdrage.
De dialectrubriek "Manjele Vaege" krijgt ditmaal als titel "Bekans opnouw pappaa". De schrik zat erin bij de auteur toen er ooievaars rond zijn huis vlogen !

"Stokkem leeft" geeft traditiegetrouw een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in Stokkem van de afgelopen drie maanden: vooral de opening van de bebloemingsactie en het koningsschieten krijgen hier aandacht. Wie ook aandacht krijgt is Mieke Op 't Eynde, beter bekend als juffrouw Mieke, die jarenlang in Stokkem voor de klas stond.
De kwartierstaat in dit nummer vertrekt van Gerard Scheepers, eertijds wonende in de Prevotlaat. U krijgt dus zijn voorouders in waaiervorm, maar ook zijn levensverhaal te lezen.

Als groepsfoto kozen we er eentje uit 1965, toen de eerste leidstersploeg van de Roodkapjes ging meevieren op de bruiloft van juffrouw Mieke. Wie herkent zich op de foto ?
In de reeks "Ôs naobers", waarin één voor één onze buurgemeenten worden belicht, staat Elen in de kijker met een historische schets en een mooie foto van het kasteel en de molen.
U krijgt ook een verslag van de 25e 10-meiviering aan de Maas en een korte samenvatting van twee artikels die redactieleden publiceerden in twee recent verschenen boeken: het verhaal van de reuzen van Stokkem in het boek "Reuzen in Limburg" en de strijd Boch-Slaaj, met ook de politieke gevolgen in Stokkem tussen 1900 en 1914 in het boek "Het dagelijkse leven, geen alledaags verhaal."
De wandeling naar Molenveld op 30 juni was een groot succes. In een aparte bijdrage blikken we hierop terug. Wist u dat u in 1907 een stoel in de kerk moest "pachten" om die te mogen gebruiken? Wij publiceren het volledige reglement van toen. Wie weet er nog dat er in de jaren 1950 fokveedagen in Stokkem georganiseerd werden? U leest er alles over.
In een krantenartikel van december 1968 werd een historisch overzicht gegeven van de bloei en het verval van de Stokkemse korverij. Een heel interessant artikel dat duidelijke taal spreekt. We sluiten af met enkele weerspreuken, u vindt ook nog dialectuitdrukkingen in dit nummer en reclame voor volgende activiteiten: de tentoonstelling over de bever in "De Wissen", de uitstap naar Diest gepland op 28 september en een filmvoorstelling "Stokkem vreuger" op 17 november.
Kortom: zoals steeds, heel wat informatie over het heden en verleden van Stokkem.
De start van de 34e jaargang is het ideale moment om in te tekenen. Vele trouwe abonnees hebben dit reeds gedaan, de anderen kunnen dit alsnog doen. Beschikt u nog niet over een abonnement: het kan nog. Voor de prijs moet u het niet laten, die is al bijna 30 jaar ongewijzigd: € 7.50 per jaargang van vier nummers, als u in Stokkem woont. Voor buiten Stokkem vragen we € 9. U kan ons extra steunen als steunend lid (€ 12.50) of erelid (€ 25). Het rekeningnummer is BE78 2350 2357 8486.

J.P. Segers - Kunstkring Arnold Sauwen


WANDELING KRIS KRAS DOOR MOLENVELD
=Fotoverslag=


(Klik hier om de foto's van de wandeling te bekijken)


DE KUNSTKRING ARNOLD SAUWEN ZET Z'N
EERSTE STAPJES OP TWITTER

De Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem kan je vanaf nu ook volgen op Twitter onder de naam @kasstokkem. We houden je er op de hoogte van alle onze activiteiten en nieuwtjes die een tweet waard zijn ! Veel twitter plezier.

Wat is Twitter ?

Met Twitter kan je snel korte berichten van maximaal 140 karakters uitwisselen met andere Twitter gebruikers. Zo’n kort berichtje noemt men een “tweet”, het publiceren ervan “twitteren”. Twitter is een sociaal netwerk waarbij je andere twitteraars kan toevoegen aan jouw account. Iedere twitteraar krijgt alle berichtjes te zien van de personen die hij of zij volgt. Andere twitteraars kunnen jou ook volgen. Dit houdt in dat zij jouw berichtjes kunnen lezen.
Twitter is op verschillende manieren toegankelijk. De meest gebruikte zijn de smartphone (via tal van smartphone applicaties) en de computer (door te surfen naar twitter.com). Het gebruik van Twitter is geheel kosteloos.

KUNSTKRING ARNOLD SAUWEN ONTVANGT KOLONEL ANTONI WAARDERING

In het kader van de herdenking van 150 jaar scheiding van de beide Limburgen in 1989 werd er op initiatief van De Kunstkring Arnold Sauwen en de Koninklijke Schutterij Sint-Elisabeth uit Stokkem een gedenksteen onthuld aan het Maasveer ter nagedachtenis van vijf Nederlandse militairen van de 1ste compagnie 2de bataljon 37ste regiment infanterie van de Limburgse Jagers.

Voor de 25ste keer organiseerde de Kunstkring Arnold Sauwen er op 10 mei 2013 een herdenkingsplechtigheid voor alle gesneuvelden.
Uit erkentelijkheid en dank voor de inzet van de Kunstkring Arnold Sauwen aan deze jaarlijkse herdenking overhandigde Luitenant-Kolonel Vroom van de Limburgse Jagers, na zijn toespraak, aan de voorzitter van de Kunstkring, Gerard Mostert, een oorkonde, de “Kolonel Antoni Waardering”.
Het is voor de Kunstkring Arnold Sauwen een hele eer om deze oorkonde te mogen ontvangen. Wij zullen ons blijven inzetten, samen met de vele andere deelnemende verenigingen, uit eerbied voor allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Kolonel Antoni Waardering

Kolonel Antoni was de grondlegger van het Regiment Limburgse Jagers welke bij Koninklijk Besluit nummer 26 op 1 juli 1950 werd opgericht.
De “Kolonel Antoni Waardering” is op 1 juni 2005 ingesteld door Regimentscommandant Luitenant-Kolonel der Limburgse Jagers, F. M. A. J. Tummers.


HERDENKINGSHULDE AAN HET MAASVEER
=Fotoverslag=

Op 10 mei 1940, de eerste dag van WO II, sneuvelden aan het Maasveer vijf Nederlandse soldaten van het regiment Limburgse Jagers. Zij hoopten op Belgisch grondgebied te ontsnappen aan de oprukkende Duitse overmacht. Helaas! Op het moment dat ze voet op Belgische bodem zetten werden ze meedogenloos neergeschoten. Als eerbetoon aan die vijf Nederlands-Limburgse jongens heeft de Kunstkring Arnold Sauwen in 1989 samen met de Koninklijke Schutterij Sint-Elisabeth uit Stokkem aan het veer een herinneringsmonument opgericht.Op vrijdag 10 mei organiseerde de kunstkring voor de 25ste keer een gepaste herdenkingshulde.


"DE BAKEMAN"  NR 132

Nummer 132 van ons driemaandelijks tijdschrift “De Bakeman” is zopas verschenen. Dit is het laatste nummer van jaargang 33.
Het redactieteam beschouwt dit driemaandelijkse contactblad, als het kroonjuweel waarmee de band met haar meer dan zeshonderd abonnees onderhouden wordt. Verpakt in een verzorgde en opvallende lay-out wordt iedere editie gevuld met 40 bladzijden “up to date”- lectuur. De vaste rubrieken zijn een leidraad in de speurtocht naar historische gegevens en recente gebeurtenissen. Alle artikels worden opgefrist met mooie foto’s. Wenst u ook abonnee te worden op onze Bakeman? Laat ons maar iets weten, of schrijf het verschuldigde bedrag over op onze rekening. Wij zorgen er voor dat de Bakeman bij u in de brievenbus komt.
Nieuwe abonnees krijgen gratis bij de Bakeman het stripverhaal “Stokkem körversstedsje aan de Maas”.
De abonnementsprijs per jaargang is:

-  7,50 euro voor inwoners van Stokkem
-  9,00 euro voor verzending buiten Stokkem
-  12,50 euro voor steunende leden
-  25,00 euro voor ereleden

Rekeningnummer: 235-0235784-86 (BE78 2350 2357 8486)
Van VZW Kunstkring Arnold Sauwen, 3650 Dilsen-Stokkem

Veel lees- en kijkgenot !

- Ten geleide
- Geschiedenis: Historische vondst
- Stokkem leeft
- Manlele vaege: Op baevert!
- 30 jaar geleden stierf Jan Toonen
- Familie Vaesen
- Kwartierstaat Mathias Hubertus Vaesen
- Uit de oude doos: In de kleuterklas 1954
- Carnaval van A tot Z
- Stokkemenaren publiceren
- Een wereldkampioen bij Lambert Hermans
- Mensen van bij ons: Rudi Roex
- De Boyen: door het oog van de twaalfjarige Sara Muris
- Dank aan ereleden en steunende leden
- Liedjes van vroegerUPS OVERSTIJGEN DE DOWNS BIJ DE KUNSTKRING

 

Een nieuwjaarsreceptie is het uitgelezen moment om in een feestend gezelschap de inventaris te maken van het voorbije jaar. De kunstkring Arnold Sauwen van Stokkem verzamelde voor haar drink in zaal Astrid. Het welkomstdrankje zette de bakens uit om het palmares van verleden jaar te kronen.
De ups, die de downs ver overtroefden, steunen op de trimestriële uitgave van het info/contactblad ‘De Bakeman’, de herdenking van de gesneuvelde militairen van 10 mei 1940 aan het veer, de ‘piep’fijn en verzorgde organisatie “Gluren bij de buren” en de gewaardeerde cultuurreis die leden en sympathisanten dit jaar (lees 2012) naar Mechelen bracht.
Het zou ongelooflijk klinken wanneer er geen downs zouden vermeld worden. Positief voor de kunstkring is dat de negatieve klank diep wegzakt en gezocht moet worden in de “strubbelingen” bij de inplantingplaats voor het hernieuwde monument ‘Stokkem 750 jaar stad’.
De traditionele openingstoespraak kreeg een gewaardeerde, ludieke verlenging met aandacht voor een persoonlijke prestatie van één der kringleden.
In september jl. ondernam Michel Vanderhoven een voettocht naar Santiago de Compostella. Deze huzarentrip mocht niet over het hoofd gezien worden. De secretaris feliciteerde Michel waarna een luidklinkend applaus volgde voor de nobele onderneming. Fier toonde Michel het ingelijste diploma van de Compostella-beevaart: 29 stapdagen om de 805 km te overbruggen. Niet min.
De kunstkringleden liggen te loeren op een nieuwe straffe onderneming. “Het dient avontuurlijk te zijn” beklemtoont de Compostellawandelaar. Voor het avontuurlijke wil de kunstkring zich inzetten.
Er was nog meer fijns tijdens de feestavond. Het animatieluik werd ingevuld met een quiz, waarvan vraag en antwoord gevoed werden door de krantenartikels van de laatste dagen. En er werd gezongen: in het Stokkemer dialect.