Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.
 

Home - Archiefteksten 2008   

 

Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

In naam van de voorzitter,

de webmaster,

Jan Mostert

 

KERSTWANDELING & -HAPPENING

=Fotoverslag=

 

De Kunstkring nam op 14 december 2008 deel aan de Kerstwandeling & -happening die georganiseerd werd door de straatcomités van de Rechtestraat-Botermarkt en Maasstraat-Middenstraat-Gallestraat. De bewoners van Stokkem hadden hun huisgevels en straten prachtig versierd. Ook de Kerstman was van de partij. Dit alles zorgde voor een gezellige Kerstsfeer met op tijd en stond een lekker borreltje. Jean Kenzeler, lid van de Kunstkring Arnold Sauwen, las aan de kerststal op de Botermarkt een kerstverhaal voor. Proficiat aan de organisatoren voor deze mooie avond !

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de kerstwandeling & -happening)

 

 

VERJAARDAG: WEBSITE BESTAAT  3  JAAR

 

Op 11 december 2005 was de website van de vzw Kunstkring Arnold Sauwen voor het eerst op het internet te bekijken. Nu, meer dan 3 jaar later, houden we u via deze digitale snelweg nog steeds op de hoogte van alles wat er beweegt in en rond onze vereniging.

We hopen u ook de komende maanden even talrijk te mogen verwelkomen op onze website. Bekijk hier de statistieken.

 

 

CULTURELE UITSTAP NAAR AKEN

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 11 oktober 2008 stond de jaarlijkse uitstap van onze Kunstkring gepland. Onze secretaris, Jean-Pierre Yzermans, liet ons kennismaken met de geschiedenis van de stad Aken. We bezochten de binnenstad, het stadhuis en de Dom, het meest opmerkelijke gebouw van deze stad. Dit alles maakte er opnieuw een fijne, leerrijke en gezellige uitstap van, hetgeen eens te meer blijkt uit de talrijke foto's.

 

 

(Klik op de foto's om een slideshow te bekijken van de uitstap)

 

 

WAT DACHT U VAN EEN ABONNEMENT OP
"DE BAKEMAN" ?
 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het eerste nummer van de XXIX jaargang van ons driemaandelijks tijdschrift 'De Bakeman'. Onze trouwe abonnees krijgen het in de loop van augustus thuis bezorgd.

Alvast een voorsmaakje van wat u in het nieuwe nummer, ondertussen al nr 113 in de reeks, te lezen krijgt:

 

Ten geleide
Geschiedenis: Stokkem: brandrampen, overheidsmaatregelen en

  heropbouw (1605-1839) (5)
40 jaar jeugdhuis
Medaerstraat 100 jaar
Stokkemse straten in de kijker (6): de Medaerstraat
Mensen van bij ons: Theo Venken
Manjele vaege: Ekspoo achenvieftig
Jaak Janssen
Een oud document: "Een groote Missie" (1947)
Kwartierstaat Janssen
Uit de oude doos: de Roodkapjes op kamp in Peer (1966)
Huldiging aan het veer
Monografie over Marie-Louise Bergers
Stokkem VV promoveert
Stokkem leeft !
Een waar verhaal bekroond
Uit het groot Keukenboek door Jef Vansoen (1929): Aardappelen

  met spek

 

Vergeet niet zo snel mogelijk uw abonnement te verlengen, om zeker niets te missen van de nieuwe jaargang.

 

Heeft u nog geen abonnement op ons driemaandelijks tijdschrift "De Bakeman", dan moet u daar dringend verandering in brengen! In de maand augustus verschijnt het eerste nummer van de nieuwe jaargang, het ideale moment dus om een abonnement op ons tijdschrift in huis te halen.

 

Het abonnementsgeld voor vier nummers bedraagt € 7.50 voor inwoners van Stokkem; € 9 voor buiten Stokkem (verzending). Steunende leden betalen € 12.50 en ereleden € 25. De prijzen zijn al meer dan 20 jaar ongewijzigd!

 

Jaargang 29 start in augustus. Bent u, als (oud-)Stokkemenaar nog geen abonnee ? Het kan nog steeds. Steun de Kunstkring Arnold Sauwen door uw bijdrage, net zoals meer dan 600 anderen ! Meer info over 'De Bakeman' vindt u terug door hier te klikken

 

 

OPENING BEBLOEMING

EN GEVELVERSIERING 2008

"Stokkem bloemenstad"

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 31 mei werd aan het stadhuis te Stokkem voor de 7e keer de actie "Bebloeming en gevelversieringen Stokkem" officieel geopend. Met meer dan 170 inschrijvingen kende de actie ook dit jaar weer succes. Een dikke proficiat aan de deelnemers, de straatscomités, de ankerpersonen, de Wissen, Promo Stokkem, de Kunstkring Arnold Sauwen, kortom alle mensen en verenigingen die van Stokkem een echte bloemenstad maken !

 

(Klik op de foto voor meer foto's van "Stokkem bloemenstad")

 

In verschillende toespraken werden de talrijke initiatieven die men het voorbije jaar nam nog eens onder de loep genomen:  de fluisterboten, het kamperen op de Maas, de GPS-fietstochten en natuurlijk de smokkelmarkt op de zondagen van juli en augustus.
Ingrid Erlingen, schepen van toerisme, vermeldde dat het dossier voor de grondige restauratie van het stadhuis werd opgestart en dat er ook aandacht zal worden besteed aan de herwaardering van de Ouzeir.
Martine Thevissen, gemeenteraadslid en voorzitter Maaspark Negenoord, zette de VTB-VAB fietszoektocht in de kijker, die van 1 juni tot 30 september plaatsvindt en die vertrekkend van aan de Wissen de dorpen langs beide zijden van de Maas aandoet. Zij legde in haar toespraak ook de nadruk op de vele troeven die Stokkem en omgeving biedt.
Gerard Mostert, voorzitter van de Kunstkring Arnold Sauwen, legde de nadruk op het feit dat toerisme een steeds belangrijkere factor wordt voor Stokkem en omstreken. De nieuwe realisaties in Maascentrum de Wissen, de natuurwandelingen langs oude en nieuwe Maas, begeleide stadswandelingen, ... kennen meer en meer succes. Ook de Kunstkring draagt zijn steentje bij. Op de verschillende monumenten in Stokkem werden informatieve tekstborden aangebracht met een korte beschrijving. De geurbank aan de Steenkuilpoort en het gedenkkruis aan het veer kregen een grondige opknapbeurt. Op 9 mei werd in aanwezigheid van Gouverneur Stevaert een gedenkplechtigheid georganiseerd voor alle gesneuvelden. Ook worden er al stappen ondernomen om op de plaats van de gestolen "Struipster" iets nieuws te realiseren.
Sylvain Sleypen, gedeputeerde van Toerisme en voorzitter Promo VZW, vond het voor het Maasland en voor Limburg heel belangrijk dat Oud-Rekem de titel van "Mooiste Dorp van Vlaanderen" heeft behaald. Voor de maasdorpen is de overwinning van Oud-Rekem in zoverre belangrijk dat toeristen het snoer van maasdorpen zullen gaan bezoeken van Kessenich tot Oud-Rekem. Daarvoor is het noodzakelijk dat deze dorpen samen gaan werken. De totaalvisie is er een van lanen naar de dorpen (vanaf de Rijksweg)  die samen een snoer van autoluwe maasdorpen zullen vormen. Hij legde de nadruk op de vele initiatieven die van Stokkem een aantrekkelijke toeristische bestemming hebben gemaakt en de rol die ondernemers hierin zullen moeten spelen om de toeristen ook te kunnen laten logeren in deze prachtige omgeving. De plannen voor de goedkeuring van een hotel aan het veer krijgen zo stilaan al vorm. Ook wordt onderzocht om opnieuw een vlag te laten drukken met daarbij misschien wel een nieuwe slogan ?
 

Na de drink aangeboden door De Wissen en de Kunstkring Arnold Sauwen bracht de Kunstkring ook een bezoek aan de viering "100 jaar verharding van de Medaerstraat". 
 

(Klik op de foto voor meer foto's van "100 jaar Medaerstraat")

 

 

RENOVATIE VAN ENKELE MONUMENTEN

=Fotoverslag=

 

U merkte het misschien al op bij een wandeling door Stokkem tijdens het zomerse Pinksterweekend of bij de herdenkingsplechtigheid aan het veer ... Gedurende de maand mei ondergingen enkele door de Kunstkring geplaatste monumenten een welverdiende opknapbeurt. De zodenbank of geurbank die zich bevindt op het pleintje aan de Steenkuilpoort en ingehuldigd werd op 24 april 1999 kreeg een volledig nieuwe voet van wissenhout en werd opnieuw beplant met geurige kruiden.

 

 

(Klik op de foto's om een slideshow te bekijken van de renovatiewerken)

 

Ook het gedenkkruis aan het veer, een blijvend aandenken aan de 5 Nederlandse soldaten die er sneuvelden op 10 mei 1940, werd opgeknapt. Het kruis werd opnieuw geschilderd, de sokkel grondig gereinigd en voorzien van een nieuw bord met daarop de namen van de gesneuvelde soldaten. Het gedenkkruis werd ingehuldigd op 18 augustus 1989 naar aanleiding van 150 jaar scheiding van de beide Limburgen.

 

 

(Klik op de foto's om een slideshow te bekijken van de renovatiewerken)

 

 

9 MEI HERDENKINGSHULDE AAN HET MAASVEER

=Fotoverslag=

 

Op 10 mei 1940, de eerste dag van W.O.II, sneuvelden vijf Nederlandse soldaten aan het Maasveer te Stokkem. Ze hoopten op Belgisch grondgebied te ontsnappen aan de oprukkende Duitse overmacht. Helaas ! Op het moment dat ze voet op Belgische bodem zetten werden ze meedogenloos neergeschoten.

Als eerbetoon aan deze vijf Nederlands-Limburgse jongens heeft de Kunstkring Arnold Sauwen in 1989 een herinneringsmonument opgericht.

Dit jaar, al voor de 20e keer, bracht de Kunstkring samen met tal van vaderlandslievende verenigingen uit beide Limburgen een herdenkingshulde aan alle gesneuvelden en dit op vrijdag 9 mei 2008.

Zeer veel mensen -waaronder ook de gouverneur van de provincie Limburg (B), Steve Stevaert- waren bijeengekomen bij het pas gerenoveerde herinneringsmonument op het grensgebied  tussen de landen België en Nederland enerzijds en  tussen de gemeentes Dilsen-Stokkem en Maasmechelen anderzijds om te luisteren naar enkele prachtige toespraken. Afvaardigingen van vaderlandslievende verenigingen, van de provincies en van de gemeentes aan Belgische of Nederlandse zijde van Maas namen deel aan de bloemenhulde.

Ook volgend jaar hopen we iedereen weer zo talrijk terug te zien.

 

(Klik op de foto voor meer foto's van de herdenkingshulde)

 

Het programma zag er als volgt uit:

1. Welkom door Gerard Mostert, voorzitter van de Kunstkring Arnold

        Sauwen.

2. Gelegenheidstoespraak door Jean Kenzeler, bestuurslid van de

        Kunstkring Arnold Sauwen.

3. Muziek

4. Toespraak door de gouverneur Steve Stevaert

5. Voordracht gedicht door Carla Belemans, bestuurslid van de

        Kunstkring Arnold Sauwen.

6. Muziek: Nico Urlings speelt het Te Velde en The Last Post

7. Bloemenhulde

8. Muziek: koninklijke fanfare St.-Cecilia Meeswijk: Nederlands en

        Belgisch volkslied

9. Slotwoord door Gerard Mostert
10. Muziek: koninklijke fanfare St.-Cecilia Meeswijk: Het Limburgs

        Volkslied

11. Dankwoord door Gerard Mostert

 

(Klik op de foto voor meer foto's van de herdenkingshulde)

 

 

DIEFSTAL IN STOKKEM

!!!  MONUMENT "DE STRUIPSTER" VERDWENEN  !!!

 

Vrijdag 15 februari 2008 merkte Jean-Pierre Yzermans, secretaris van de Kunstkring Arnold Sauwen, samen met de inwoners van Stokkem plots op dat het monument van De Struipster, gesitueerd op de hoek van de Maasstraat en de Rechtestraat, gestolen was. Het nieuws sloeg in als een bom bij alle leden van de Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem. Al het werk, tijd en geld dat de leden van de Kunstkring, samen met vele andere Stokkemse helpende handen, geïnvesteerd hebben om van de hoek van de Maasstraat en Rechtestraat in Stokkem iets moois te maken werd in één slag teniet gedaan.

 

 

Het beeld werd ingehuldigd op 9 mei 1998 en is een creatie van Stokkemenaar Henri Colla. Het werd geplaatst als vervanging van "De Struipster" in steen dat door een auto-ongeluk vernield werd in 1993.

 

OPROEP ; Heeft u donderdag 14 februari 2008 of vrijdag 15 februari 2008 (of in de nacht ertussen)  iets gemerkt in de buurt van het monument: verdachte personen, een verdacht voertuig, verdachte handelingen, ... Weet u wie  de dader is/daders zijn. Weet u waar het beeld zich bevindt, laat het weten aan Politie Maasland of aan iemand van de Kunstkring Arnold Sauwen. Discretie verzekerd !

 

Politie Maasland is te bereiken op:

 

Telnr: 089/79.09.00.

E-mail: politie.maasland@dilsen-stokkem.be

Website : http://www.politie-maasland.be

Wijkinspecteur Theofiel Penders, GSM: 0495/53.41.80.

 

Enkele foto's van hoe het beeld erbij stond voor de diefstal.

 

 

 

Download bovenstaande oproep en stuur deze rond aan al u vrienden en kennissen. Alle beetjes helpen ... Misschien zorgt net uw hulp er wel voor dat de hoek van de Maasstraat en de Rechtestraat er binnenkort weer uitziet zoals vanouds !   ==> KLIK HIER VOOR DOWNLOAD <==

 

 

FILMFRAGMENTEN OP ONZE WEBSITE

 

Vanaf nu hebben we naast een fotogedeelte ook een filmgedeelte op onze website. U surft er naartoe door op de filmspoel te klikken die u terugvindt in het menu. Momenteel kan u er al een fragment over de inhuldiging van de gevelschildering herkijken. Deze inhuldiging vond plaats in mei 2005. TV Limburg maakte toen opnames om uit te zenden in TV Publiek.
Hopelijk kunnen we in de toekomst nog heel wat  andere fragmenten aan de website toevoegen.
Veel kijkplezier !

Opmerking: Filmfragmenten zijn een heel stuk groter dan bijvoorbeeld foto's, het kan dus even duren vooraleer het filmpje gedownload is en kan starten. Het starten zelf doet u door op de 'Play' knop te klikken. Veel kijkplezier !

 

 

NIEUWJAARSRECEPTIE

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 12 januari 2008 blikte de Kunstkring Arnold Sauwen, tijdens haar traditionele nieuwjaarsreceptie, terug op een geslaagd werkjaar 2007. Ook werd er voor de genodigden al een tipje van de sluier opgelicht van alle plannen die er in 2008 op stapel staan. Dat het er gezellig, gemoedelijk en lekker aan toeging kan u bekijken op de talrijke foto's.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de nieuwjaarsreceptie)