Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.

 

Home - Archiefteksten 2009   

 

Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

In naam van de voorzitter,

de webmaster,

Jan Mostert

 

NIEUW RECORD ABONNEES

 

Precies twee jaar nadat we onze 600e abonnee mochten begroeten, halen we nu een nieuw record.

Vorige jaargang sloten we af met 629 betalende abonnees. Op dit ogenblik tellen we er meer dan 630! Een nieuw record!

Dank aan alle abonnees die ons, vaak al vanaf het begin, trouw zijn en telkens hun bijdrage betalen. Welkom aan onze nieuwe abonnees.

U kunt nog altijd abonnee worden. Hoe? Klik hier. U krijgt dan het augustus- en novembernummer van de huidige jaargang (jaargang 30) toegestuurd en daarbij gratis een stripverhaal in het dialect. Met uw bijdrage krijgt u niet alleen 4x per jaar 40 blz. informatie over het heden en verleden van Stokkem, maar stelt u ons ook in de mogelijkheid om te blijven investeren in projecten in Stokkem.
 

 

BEDANKJE UIT AMERIKA

 

De oorkondes, die het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem naar de twee oud-strijders van het 99e bataljon infanterie in Amerika stuurde, zijn goed aangekomen. Ze waren beiden zeer verrast en blij met het document. Op de foto ziet u rechts de 86 jaar oude Bjarne Kvingedal (HQ Compagnie) die 65 jaar geleden één van onze bevrijders was. Naast hem Wilfred Jacobson, een collega van een andere compagnie (C compagnie). Op de achtergrond Erik Wiborg, onze contactpersoon in Amerika die webmaster is van de site van het 99e bataljon infanterie. Meer informatie over onze bevrijders vindt u op hun website:

http://www.99thinfantrybattalion.org

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Erik Wiborg

Op de foto: Wilfred Jacobson (links), Bjarne Kvingedal (rechts), Erik Wiborg (midden)

 

Erik Wiborg stuurde ook nog een paar foto's van een bezoekje aan de plaatselijke Air Show, voorbije zaterdag 14/11/2009. Het was er duidelijk mooier weer dan hier in België. Op de voorgrond ziet u telkens een jeep met de naam Hootin Annie. Het is een exacte kopie van de Willy's MB jeep op de oude foto's, die 65 jaar geleden Stokkem bevrijdde. Het verhaal achter de Willy's MB jeep vind je terug door hier te klikken.

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Erik Wiborg
Op de foto: jeep Hootin Annie voor een C-47 met de naam Tico Belle

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Milo Valencic

Op de foto: Erik Wiborg in de jeep "Hootin Annie" voor een B-25 bommenwerper

 

 

UNIEKE OORLOGSFOTO'S

NA 65 JAAR WEER IN STOKKEM

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Roy Carlson

 

65 jaar lang bewaarde een Amerikaans oud-soldaat, die in september 1944 Stokkem hielp bevrijden, vijf foto's genomen tijdens die bevrijdingsdagen. Hij is nu bijna 90 jaar oud en zwaar ziek. Hoe die foto's in Stokkem zijn terechtgekomen, waar ze genomen zijn en wie erop staat, leest u in het nieuwe nummer van "De Bakeman". Wist u trouwens dat het Amerikaans bataljon dat ons bevrijdde eigenlijk bestond uit soldaten van Noorse origine ?
Het hele verhaal kunt u lezen in Bakeman 118, het tweede nummer van de 30e jaargang. Een volledige jaargang kost slechts € 7.50 voor de inwoners van Stokkem, € 9 voor mensen van buiten Stokkem (verzending). Voor € 12.50 bent u steunend lid en voor € 25 erelid.

(Oud-)Stokkemenaren: neem, net zoals 620 anderen, een abonnement op ons tijdschrift door over te schrijven op rekeningnummer

235-0235784-86 van VZW Kunstkring Arnold Sauwen. Zo steunt u ook onze projecten die we in Stokkem realiseren.

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Roy Carlson

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Roy Carlson

 

(Klik op de foto's om een grotere versie ervan te bekijken)

Foto: Roy Carlson

 

 

"DE BAKEMAN"  NR 118

 

Begin november verschijnt nr. 118, het nieuwste nummer van "De Bakeman". Ook dit keer boordevol nieuws uit het verleden en heden van Stokkem.
 

Foto: Roy Carlson

 

Wie is het Stokkems ventje op deze foto ? U leest in de nieuwe Bakeman hoe deze en vier andere foto's gedurende precies 65 jaar ergens in Amerika bewaard werden. De nu 90-jarige oud-strijder, die in september 1944 Stokkem bevrijd heeft, stuurde ze door en vroeg zich af wat er van het jongetje is geworden. Zijn verhaal en het verhaal hoe die foto's na zo'n lange tijd weer terug in Stokkem komen, krijgt u exclusief in de Bakeman.


Andere artikels:


Ten geleide

Geschiedenis: Stokkem: brandrampen, overheidsmaatregelen en

   heropbouw (1605-1839) (10)

90 jaar geleden: 1919
Mensen van bij ons: Mieke van Roten en Jean Knoors
Limburgs Dames Schuttersfeest
Stokkemenaren publiceren: Rob Belemans
Manjele Vaege: Wêij kômme dêij Stokkemer wèurd in et Turreks terech?
Jef Steutelings (1929-2007)

Kwartierstaat Steutelings
Uit de oude doos: Rijksmiddelbare school Stokkem 1965-1966
Unieke oorlogsfoto's
Stokkem leeft ! Een overzicht van de actualiteit in Stokkem van

   de voorbije 3 maanden
In de ban van de smokkelmarkt
Gesneuvelde Stokkemenaren in de eerste wereldoorlog
Contrast: hoek Belzerstraat - Gallestraat
De Loonse Tien (6): Hasselt (1232)
Geloof en bijgeloof
 
Abonneren op de vier nummers van jaargang 30 kan nog altijd : stort € 7.50 (Stokkem), € 9 (buiten Stokkem), € 12.50 (steunend lid) of € 25 (erelid) op nr. 235-0235784-86 van VZW Kunstkring Arnold Sauwen. U krijgt dan ook het augustusnummer.
 

 

CULTURELE UITSTAP NAAR LEUVEN

=Fotoverslag=

 

Op 10 oktober 2009 trokken de leden van de Kunstkring met familie en sympathisanten op culturele uitstap naar Leuven, de stad van burgemeester Louis Tobback. De foto's tonen aan dat het een prachtige en gezellige dag werd. Een goed gevuld programma zorgde ervoor dat van verveling geen sprake was !

 

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de uitstap naar Leuven)

 

 

"DE BAKEMAN"  NR 117

 

Bakeman nr. 117 -het eerste nummer van de dertigste jaargang- is klaar met weer heel wat nieuws over het heden en verleden van Stokkem.

 

Ten geleide
Geschiedenis: Stokkem: brandrampen, overheidsmaatregelen en

   heropbouw (1605-1839) (9)

Stokkem leeft ! Een overzicht van de actualiteit in Stokkem van

   de voorbije 3 maanden

Kampioenen bij Stokkem VV: De miniemen - Seizoen 2008-2009
Manjele Vaege: Bekans VIP
De Loonse Tien (5): Peer (1367)
De familie Gielen
Kwartierstaat Gielen-Colla
Uit de oude doos: Vijfde leerjaar jongens op schoolreis

   in 1970 (50 jarigen !)
Een struipster in brons
Wie is wie en wat hoort bij wie : over de realisatie van het

   beeld "De Struipster"
100 jaar geleden: 1909
Mensen van bij ons: Guillaume Peeters
Waarom twee Limburgen? Over het volksfeest aan de Maas
Stokkemenaren publiceren. O~NAF (Wim Rutten)
Verkoop van bomen in 1873
Contrast: Steenkuilstraat 73
Het bestuur van de Kunstkring in 1984 en nu
Historisch werk: Emundt van Oeteren (Raymond Driessen)
Loop niet onder de ladder

 

Heel wat van de meer dan 600 abonnees hebben hun bijdrage voor de nieuwe jaargang reeds betaald. Een aantal zijn dit nog vergeten. Het is nog niet te laat, uw abonnement betalen kan nog steeds en nieuwe abonnees zijn natuurlijk ook altijd welkom.

U krijgt vier nummers van 40 blz. voor de prijs van € 7.50 in Stokkem. Voor buiten Stokkem (verzending) is de prijs € 9. Wil u wat meer geven door een steunend lidmaatschap (€ 12.50) of als erelid (€25) dan kan dat natuurlijk ook. U kunt zich wenden tot één van onze bestuursleden of het bedrag storten of nr. 235-0235784-86 van VZW Kunstkring Arnold Sauwen.
 

 

OPENING BEBLOEMING EN GEVELVERSIERING

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 30 mei 2009 werd aan het stadhuis van Stokkem, onder een stralende zon, de actie bebloeming en gevelversiering 2009 geopend. Na het officiële gedeelte, ingeleid door Jean Pierre Segers (voorzitter redactieraad Kunstkring A. Sauwen), met toespraken van Ingrid Erlingen (Schepen Toerisme), Martine Roex-Thevissen  (voorzitster VZW Maascentrum De Wissen), Gerard Mostert (voorzitter Kunstkring A. Sauwen) en Sylvain Sleypen (gedeputeerde Toerisme van de provincie Limburg), hadden de aanwezigen de mogelijkheid om met paard en koets een tochtje door Stokkem te maken om de bloemenpracht overal te bewonderen. Later op de namiddag was er voor de straatcomités met hun deelnemers, de organisatoren en voor de genodigden een receptie voorzien op de dijk aan De Wissen.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de opening bebloeming en gevelversiering)

 

 

HERDENKING GESNEUVELDE SOLDATEN TE BERG-URMOND (NL)

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 9 mei 2009 nam de Kunstkring Arnold Sauwen deel aan de herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelde soldaten te Berg-Urmond (NL).

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de herdenkingshulde)

 

 

HERDENKINGSHULDE AAN HET MAASVEER

=Fotoverslag=

 

Vrijdag 8 mei 2009 vond de jaarlijkse plechtigheid voor de gesneuvelde soldaten plaats, aan het monument aan de veerpont. Aan deze plechtigheid nemen diverse vaderlandslievende verenigingen en gemeentebesturen van beide zijden van de Maas deel. De twee vorige jaren mochten we provinciegouverneur Steve Stevaert op dit evenement verwelkomen. De muzikale opluistering op de plechtigheid werd verzorgd door de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia uit Meeswijk.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de herdenkingshulde)

 

 

ONTHULLING VAN HET NIEUWE BEELD

"DE STRUIPSTER"

=Fotoverslag=

 

Na de diefstal van vorig jaar is de Kunstkring Arnold Sauwen niet bij de pakken blijven zitten maar heeft ze werk gemaakt van een nieuwe "Struipster". Onder de muzikale begeleiding van de Kon. Harmonie St.-Cecilia trok er op zaterdag 2 mei een feestelijke optocht door de straten van Stokkem die werd aangekondigd door de belleman. Op de hoek van de Maasstraat en de Rechtestraat -in een gezellige en mooie omkadering en onder een stralende zon- vond daarna de plechtige onthulling van het nieuwe beeld "De Struipster" plaats, een kunstwerk van Julia Berger. De voorzitter van de Kunstkring Arnold Sauwen, Gerard Mostert en gedeputeerde Sylvain Sleypen vertelden in de gelegenheidstoespraken over de bewogen geschiedenis van de verschillende Struipsters -want dit monument is al de derde Struipster- en het belang van zo'n initiatief voor het groeiende toerisme in het prachtige Maasland. Als dank werd iedereen die meegewerkt had aan de plechtigheid samen met alle ereleden uitgenodigd op een receptie, want het is mede door hun steun dat de Kunstkring Arnold Sauwen zo'n activiteiten kan organiseren.

 

 

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de Struipster)

 

 

KUNST & KITSCH

=Fotoverslag=

 

Op zondag 26 april vond in zaal Katholieke Kring te Stokkem "Kunst & Kitsch" plaats. De Kunstkring Arnold Sauwen nodigde twee kunstexperts uit, de heer Walter Scheelen en mevrouw Kristien Foubert van bvba AEKO uit Hasselt, om een waardeoordeel en prijsschatting te geven van de meegebrachte antiek of kunstwerken. De talrijke aanwezigen luisterden aandachtig naar de boeiende uitleg van de kunstexperts. De oren werden nog meer gespitst wanneer de verzekeringswaarde in euro's aan bod kwam. De ene ging zo een illusie armer naar huis, de andere aangenaam verrast !

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van Kunst & Kitsch)

 

 

"DE BAKEMAN"  NR 116

 

De Bakeman nr. 116 is klaar en wordt vanaf 18 april verdeeld. Met trots kunnen we u melden dat we meer dan 625 betalende abonnees op ons tijdschrift tellen. Een absoluut record en dit voor een prijs die gedurende ongeveer 25 jaar onveranderd is gebleven. Dit nummer is het laatste van de 29ste jaargang. We danken u voor uw trouw lidmaatschap en financiële steun en hopen dat u uw abonnement zult hernieuwen. Het is mede door uw steun dat wij voor Stokkem projecten zoals het nieuwe beeld van "De Struipster" kunnen realiseren.


We geven u een overzicht van de inhoud van Bakeman nr. 116, opnieuw een extra dik nummer:


Ten geleide
Geschiedenis: Stokkem: brandrampen, overheidsmaatregelen en

   heropbouw (1605-1839) (8)

Stokkemenaren publiceren
Die schone Maese
Mensen van bij ons: Armond Vossen
Stokkem leeft ! Een overzicht van de actualiteit in Stokkem van

   de voorbije 3 maanden

Jan Bisschops

Kwartierstaat Bisschops
Uit de oude doos: het 2de leerjaar op schoolreis naar de zoo

   van Antwerpen (1969)
Manjele Vaege: Et prinsdôm Limburg
De Loonse tien (4): Stokkem (1244)
Herstructurering: Negenoord-Kerkeweerd-Groeskens
Gevecht bij de veerpont
Toneel anno 1872-1873
Brammert
De Wissen: 15 jaar
70 jaar geleden: 1938
Contrast
Dank
Keukengerecht uit 1929: Kalfsragout met bruine saus
 

Veel leesplezier !

 

U kan zich natuurlijk altijd abonneren. Als u als nieuwe abonnee intekent op de 30ste jaargang krijgt u het laatste nummer van de 29ste jaargang erbij en daarbovenop als welkomstgeschenk een stripverhaal in het Stokkemer dialect. Wat zou u zeggen van een abonnement op de Bakeman als verrassing of cadeautje voor een vriend(in) of familielid? Zeker voor de Stokkemenaren die in den vreemde wonen.
Klik hier voor de betalingsmogelijkheden.
 

 

NIEUWJAARSRECEPTIE

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 10 januari 2009 blikte de Kunstkring Arnold Sauwen, tijdens haar traditionele nieuwjaarsreceptie, terug op een geslaagd werkjaar 2008. Ook werd er voor de genodigden al een tipje van de sluier opgelicht van alle plannen die er in 2009 op stapel staan. Dat het er gezellig, gemoedelijk en lekker aan toeging kan u bekijken op de talrijke foto's.

 

(Klik op de foto om door te gaan naar het fotogedeelte van deze website waar u meer foto's kan terugvinden van de nieuwjaarsreceptie)