Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.
Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.
Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.

Home - Archiefteksten 2012   

 

Geachte bezoeker,

 

Van harte welkom op de website van de geschied- en heemkundige vereniging "vzw  Kunstkring Arnold Sauwen  Stokkem". We hopen dat de informatie die u zoekt terug te vinden is op onze website. Heeft u opmerkingen, aanvullingen, ...

 

Veel leesplezier en surfgenot.

In naam van de voorzitter,

de webmaster,

Jan Mostert


DE KUNSTKRING OP BEZOEK IN HET
RIJKSARCHIEF TE HASSELT

In de maand september 2012 hebben we in ons lokaal, op de vier donderdagavonden een workshop georganiseerd met als thema: Stokkem in Wereldoorlog I. Deze workshop werd gegeven door de heer Rombout Nijssen, Rijksarchivaris van het Rijksarchief Hasselt. Op zaterdag 1 december brachten we op uitnodiging van de heer Rombout Nijssen een bezoek aan het Rijksarchief te Hasselt. Dit archief is ondergebracht in een prachtig historisch gebouw gelegen in de Bampslaan nr.4, vlak bij het station.


(Klik hier om de foto's van het bezoek aan het rijksarchief te bekijken)

Na de verwelkoming kregen we de nodige uitleg over de herkomst van de verschillende soorten archief en de manier waarop archiefstukken moeten bewaard worden. We kregen een rondleiding doorheen de verschillende archiefruimten met rekken en verschuifbare kasten. Het totale archief meet een lengte van 13 km. We mochten enkele stukken bekijken van de Schepenbank uit de 18de eeuw van Stokkem. We hadden niet gedacht dat er zich zoveel dozen archief over Stokkem bevonden. In het Rijksarchief zijn er speciale ruimten voorzien, waaronder een grote leeszaal, waar men archieven kan opvragen en raadplegen. Jean-Pierre Van Holzaet, die voor onze Bakeman de kwartierstaat maakt, liet ons zien hoe hij te werk gaat bij het zoeken naar onze voorouders. Ook onze geschiedenisspecialist Leon Engelen was in de leeszaal druk bezig met opzoekingswerk. Een belangrijke, maar niet eenvoudige opdracht die we meekregen van de Rijksarchivaris is, om op een verantwoorde manier om te gaan met ons archief, het goed te bewaren in de juiste archiefdozen en alles wat waardevol is te inventariseren en digitaliseren.
Het was voor ons een leerrijke voormiddag waarvoor we de Rijksarchivaris, de heer Rombout Nijssen, van harte danken."DE BAKEMAN"  NR 130


De nieuwe Bakeman nr. 130 is gelukkig op tijd klaar geraakt. Noodgedwongen moesten we op zoek naar een nieuwe drukker. Dit is niet zo vanzelfsprekend wanneer men meer dan twintig jaar goed heeft kunnen samenwerken. Veranderen brengt ook heel wat technische problemen met zich mee. Onze betrachting is en blijft, beste abonnees, om u driemaandelijks een kwaliteitsvol tijdschrift aan te bieden. De redactieraad heeft zijn uiterste best gedaan en hoopt dat u tevreden bent met het resultaat. De prijs voor een abonnement is al meer dan 25 jaar ongewijzigd. Inwoners van Stokkem betalen € 7,50. Bij verzending buiten Stokkem € 9.  Wilt u ons extra steunen dan betaalt u € 12,50 als steunend lid en € 25 als erelid. U kunt het bedrag storten op ons rekeningnummer BE78 2350 2357 8486.

Wat mag u verwachten in dit extra goed gevuld novembernummer:

- Ten geleide
- Boring naar steenkool in het Molenveld (2)
- Steenkoolboringen: familiale gevolgen
- Veel gezien tijdens “Gluren bij de buren”
- Ôs naobers: Berg-aan-de-Maas
- Stokkem leeft
- Briljanten bruiloft
- Jean Cremers
- Kwartierstaat Jean Cremers
- Uit de oude doos: KAJ Stokkem 1959
- Mensen van bij ons: Alice-Elisa Beckers
- Pluim aan de hoed
- Stokkemse feesten, alias braderie
- Geen kanonnen voor Stokkem
- Manjele vaege: De sportzoamer van 2012
- Uitslag gemeenteraadsverkiezingen
- Stijf en stram is koninklijk
- Kunstkring naar Mechelen
- Opgravingen in Stokkem
- De bevrijding terug in beeld
- Intervieuw met het hiernamaals - Pieter Stassen
- Spelletje en aftelrijmpjeDE KUNSTKRING OP UITSTAP NAAR MECHELEN
Zaterdag 6 oktober 2012
=Fotoverslag=

Op zaterdag 6 oktober 2012 vertrokken we met een volle autobus, leden van de Kunstkring en sympathisanten naar Mechelen, stad aan de Dijle. Onze secretaris Jean-Pierre Yzermans had deze culturele uitstap tot in de puntjes voorbereid. Enkel de zon was hij vergeten te bestellen. Het voormiddagprogramma viel letterlijk in het water en Jean-Pierre heeft noodgedwongen het programma een beetje moeten aanpassen. Maar Mechelen heeft zoveel te bieden dat ook dit geen probleem was. In deze stad zijn er meer dan 300 beschermde monumenten. Vier ervan staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. We bezochten in de voormiddag twee monumentale kerken, waaronder de Sint-Romboutskathedraal. In het Schepenhuis konden we een tentoonstelling bezoeken van schilderijen en beelden van Rik Wouters, of er was mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het beroemde speelgoedmuseum.


(Klik hier om de foto's van de uitstap naar Mechelen te bekijken)

In de namiddag hebben we de stad Mechelen leren kennen langs zijn levensader, de Dijle. De historische stadswandeling leidde ons naar de belangrijkste historische gebouwen, waaronder het paleis van Margareta van Oostenrijk, nu het huidige gerechtshof, het paleis van Margareta van York, waarin zich de stadsschouwburg bevindt, het monumentale stadhuis met rechts het bronzen beeld van het “Opsinjoorke”, de brouwerij Lamot, nu een congrescentrum. De binnenstad telt acht historische kerken, elk met een rijk religieus patrimonium. We ontdekten er waardevolle schilderijen van beroemde meesters als Rubens en Van Dijck. In de Sint-Janskerk bewonderden we unieke 14de eeuwse muurschilderingen, ouder dan de Vlaamse Primitieven. We wandelden langs enkele typische Mechelse vlietjes, zoals de Melaan. De uitleg van Jean-Pierre zorgde ervoor dat het een gezellige en leerrijke uitstap werd, waarvoor onze dank. Iedereen had na de wandeling nog vrije tijd genoeg om te shoppen of om in één van de vele cafés op de markt een heerlijke Gouden Carolus te drinken, gebrouwen in de Mechelse brouwerij Het Anker. Bedankt iedereen en tot onze volgende uitstap.

Gerard Mostert, voorzitter

HERDENKING BEVRIJDING 1944
Zaterdag 15 september 2012
=Fotoverslag=

Op 18 september 1944 werden Lanklaar en Stokkem bevrijd door de Amerikaanse soldaten van de Taskforce Stokes, meer bepaald door de soldaten van het 3-66th Armored Regiment en het 99th Infantry Battalion (separate). Op zaterdag 15 september nodigde het stadsbestuur Dilsen-Stokkem in samenwerking met de Heemkundige Kring De Vreedsel Lanklaar en de Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem iedereen van harte uit om deze gebeurtenis te herdenken.
Aan het Tugelaplein in Stokkem verwelkomde de heer Jean-Pierre Segers, bestuurslid en voorzitter van de redactieraad van de Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem, in het bijzonder de 5 Amerikaanse familieleden van onze bevrijders, die speciaal voor deze gelegenheid naar ons land waren overgevlogen, alsook de militaire- en oud- stijdersverenigingen en de talrijk opgekomen mensen van Lanklaar en Stokkem. Aan het stadhuis in Stokkem en in de Medaerstraat hield Jean-Pierre Segers enkele opmerkelijke toespraken over het leven van de bewoners tijdens deze oorlogsperiode, de bange septemberdagen in 1944 en de uiteindelijke bevrijding na meer dan vier jaar bezetting.
In Lanklaar aan de Oude Baan en aan Hotel Beau Séjour kreeg deze plechtigheid een vervolg. Hier werd de plechtigheid geleid door de heer Mark Stevens, voorzitter van de Heemkring De Vreedsel Lanklaar. Na zijn toespraak werd er een dodenappel gehouden. Op beide locaties weerklonken de nationale volksliederen. De heer André Verheyen, stadsbediende, nam een intervieuw af van enkele getuigen die deze oorlogsperiode en bevrijding hebben meegemaakt. Als kers op de taart werd het boek voorgesteld van de heer Antoni Pisani “ The Canal Drive” The 99th Infantry battalion and the Liberation of Belgian Limburg September 1944.


Stokkemenaar Kristof Opdekamp is gefascineerd door het oorlogsgebeuren en op foto’s uit de periode 1940-1945, gemaakt in Stokkem, stond vaak een jeep afgebeeld. Met deze jeep reed Roy Carlson door Stokkem tijdens de bevrijding. Kristof heeft deze jeep nagebouwd en er de naam “Hootin Annie”, zoals op de originele jeep te lezen was, op aangebracht. Hij heeft er een jaar aan gewerkt en tijdens de optocht reed hij, in een outfit zoals in 1944, met zijn jeep door Stokkem.


(Klik hier om de foto's van de herdenking in Stokkem en Lanklaar te bekijken)

"DE BAKEMAN"  NR 129

Jaargang 32 werd afgesloten met 642 abonnees, waarvan de helft buiten Stokkem verblijven. “De Kunstkring zendt zijn Bakemannen uit” mag in die situatie gezegd worden.
De lijst der geabonneerden brengt ons in meerdere Nederlandse huisgezinnen, bij Duitse en Luxemburgse lezers en bij enkele in het verre Amerika zoals Los Angeles en Las Vegas.
Met deze extra dikke Bakeman beginnen we aan jaargang 33. Heel wat abonnees hebben hun abonnementsgeld reeds betaald. We hopen dan ook dat de anderen spoedig zullen volgen. De prijs is al meer dan 25 jaar dezelfde.
Inwoners van Stokkem betalen € 7,50. Bij verzending buiten Stokkem € 9. Wil u ons extra steunen, dan betaalt u € 12,50 als steunend lid en € 25 als erelid. U kunt het bedrag storten op
ons rekeningnummer: BE78 2350 2357 8486.

Wat mag u verwachten in het augustusnummer:

- Ten geleide
- Geschiedenis: boring naar steenkool in Molenveld (1)
- Adieu
- Postuum
- Psalm II
- Manjele Vaege: E wönder! (deil twieë)
- Ôs naobers-4: Leut
- Familie Knoors-Moermans
- Kwartierstaat van Christianus Hubertus Ludovicus Knoors
- Uit de oude doos: klasfoto 5de leerjaar Gemeentelijke
      jongensschool 1973-1974
- 10 mei 2012
- Open brief naar aanleiding van de “Gemeenteraadsverkiezingen 2012”
- Stokkem leeft: activiteiten van de laatste drie maanden.
- Mensen van bij ons: Gerard Venken
- Stokkemenaren publiceren: Bergers reünie te Stokkem
- En die van Stockheim migreerden naar Antwerpen
- Klein, knus, gemütlich
- Enkele schootliedjes

GLUREN BIJ DE BUREN ... STOKKEM
Dinsdag 7 augustus 2012
Aanvang: 19.00u in de St.-Elisabethkerk te Stokkem
=Fotoverslag=

Kom kennis maken met het pittoreske Stokkem aan de Maas. Om het graafschap Loon te beschermen bouwden de graven van Loon er een burcht. Hierdoor kreeg Stokkem stadsrechten in 1244 en werd het één van de tien Loonse steden.
De goed bewaarde wallen en het gesloten stratenpatroon verwijzen nog altijd naar dit stad-zijn. Straten, huizen, monumenten en een 50 meter lange gevelschildering vertellen hun verhaal. De St.-Elisabethkerk is een prachtig voorbeeld van neoclassisisme en bevat authentieke kunstwerken.


Kasteel Carolinaberg Stokkem

(Klik hier om de foto's van "Gluren bij de buren" te bekijken)


De voorbije eeuwen verdienden de Stokkemenaren hun kost met vlechten en manden maken. Dit bijna verdwenen ambacht wordt nog gekoesterd in vele monumentjes, het voormalige gebouw van de “korversschool” en het Maascentrum “De Wissen”, dat u ook gaat bezoeken. In de zomer worden straten en huisgevels versierd met bloemen, in combinatie met vlechtwerk.
Luister naar het verhaal van de grote branden, de Maasoverstromingen en bezettingen. De Maas heeft hier het Belgisch grondgebied alsmaar vergroot en heeft recent gezorgd voor een prachtig natuur- en wandelgebied aan de rand van het centrum, het “Maaspark Negenoord”. Je kunt er geruisloos over de Oude Maas varen met een fluisterboot of kamperen op het water op één van de kampeervlotten.

Je komt ook te weten waarom in Stokkem een straatnaam verwijst naar een rivier in Zuid-Afrika, waarom er een perron is en geen trein en wat de link is met de mayonaise van Devos-Lemmens.


Deze activiteit vindt dit jaar plaats op 5 verschillende plaatsen in Belgisch en Nederlands Limburg. Wij verwelkomen u op dinsdag 7 augustus om 19.00 uur in onze parochiekerk  (St.-Elisabethkerk, Steenkuilstraat 44, Stokkem). Parkeermogelijkheid is er op het plein tussen de Tugela en de Stadsgraaf. De leden van de Kunstkring Arnold Sauwen uit Stokkem heten u van harte welkom.


Gluren bij de buren


GLUREN BIJ DE BUREN VINDT PLAATS OP VOLGENDE PLAATSEN:


STRAMPROY (NL), DINSDAG 19 JUNI 2012
OSPEL (NL), DINSDAG 3 JULI 2012
BOCHOLT (B), DINSDAG 17 JULI 2012
STOKKEM (B), DINSDAG 7 AUGUSTUS 2012
SOERENDONK (NL), DINSDAG 21 AUGUSTUS 2012


Organisatie: De Aldenborgh, Kring Weert van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn”.


HERDENKINGSHULDE AAN HET MAASVEER

=Fotoverslag=

 

Op donderdag 10 mei 2012 vond de jaarlijkse plechtigheid voor de gesneuvelde soldaten plaats, aan het monument aan de veerpont. Aan deze plechtigheid nemen diverse vaderlandslievende verenigingen en gemeentebesturen van beide zijden van de Maas deel. De muzikale opluistering op de plechtigheid werd verzorgd door de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia uit Meeswijk.

 

Gedenkkruis gesneuvelde soldaten aan het veer

(Klik hier om de foto's van de herdenking te bekijken)

 

 

"DE BAKEMAN"  NR 128

 

Met het pas verschenen nummer 128 beëindigt VZW Kunstkring Arnold Sauwen jaargang 32 van "De Bakeman", een nummer met 40 bladzijden vol informatie over het heden en verleden van Stokkem.

Tijd dus voor de 642 abonnees (een nieuw record!) om het lidgeld te vernieuwen. Tijd ook om eventueel als nieuwe abonnee in te stappen. Ondanks alle prijsstijgingen blijven wij al 25 jaar (!) trouw aan hetzelfde tarief : € 7,50 als u in Stokkem woont; € 9 als we het moeten opsturen buiten Stokkem. Heel wat abonnees nemen een steunend lidmaatschap (€ 12,50) of zijn erelid (€ 25).

Ons rekeningnummer is : BE78 2350 2357 8486.

 

In nummer 128 kunt u het volgende lezen:


- Ten Geleide : ons jaarprogramma

- Geschiedenis : de bunker in Stokkem en Rotem

- Stokkem leeft : voornaamste activiteiten van de afgelopen maanden

- Onze buurgemeente Meeswijk

- Steeds maar inleveren (tekst van (+) Theo Guffens)

- Kleinvee op de catwalk

- In St-Crispijn + kwartierstaat familie Leenders

- Klasfoto 3e leerjaar jongensschool 1955-1956

- Praten over de oorlog met Leon Ulrichts

- Carnaval werkt als een koppelteken

- Kunst bij de deur

- E wônder (dialecttekst van (+) René Venken)

- Mensen van bij ons : Harie Stevens

- Manjele Vaege : Lômmel en Eeverlee

- Blanche, Stokkems wit

- Inwonersaantal Stokkem eind 2011

- Lijst van steunende en ereleden vorige jaargang

- Oude rijmpjes en liedjes.

 

 

ONTHULLING NIEUW MONUMENT

STOKKEM 750 JAAR STADSRECHTEN

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 14 april 2012 onthulde de Kunstkring Arnold Sauwen aan het Tugelaplein het vernieuwde monument "Stokkem 750 jaar Stadsrechten". Aan het stadhuis vertrok om 17 uur een optocht door Stokkem onder begeleiding van de beide harmonieën en de schutterij.

Aan het Tugelaplein heette Jean-Pierre Segers iedereen welkom.

In de maand april van het jaar 1244 schonk de graaf van Loon, graaf Arnold IV aan Stokkem stadsrechten, waardoor de inwoners van zijn "Nieuwenborgh" dezelfde rechten en vrijheden kregen als deze die de inwoners van Luik hadden. Voorzitter Gerard Mostert las deze stadsrechten opnieuw voor, gevolgd door een salvo kanonschoten.

Ondervoorzitter Jean Kenzeler verzorgde de gelegenheidstoespraak. Hij had het over Stokkem een stadje met een bewogen geschiedenis. Hij blikte ook even terug naar het jubeljaar 1994 toen het juist 750 jaar geleden was dat Stokkem stadsrechten kreeg. Alle feestelijkheden stonden dat jaar in het teken van "Stokkem Stad", met als hoogtepunt de historische ommegang.

Dan volgde de plechtige onthulling van het nieuwe monument door de ere-gedeputeerde Sylvain Sleypen, de burgemeester Lydia Peeters en de voorzitter van de Kunstkring Gerard Mostert.

 

Stokkem 750 jaar Stadsrechten 2012

(Klik hier om de foto's van de onthulling te bekijken in het fotogedeelte van onze website)

 

Tegen een witte muur werd een zwarte granieten provincieplaat aangebracht met daarop in de juiste kleuren de wapenschilden van de tien steden van het graafschap Loon met de naam van de stad en het jaar waarin ze stadsrechten kregen. Aan de achterkant van de muur werd in het groot het wapenschild van de "Stad Stokkem" aangebracht.

Mevrouw de burgemeester en de ere-gedeputeerde spraken dankwoorden uit aan het bestuur van de Kunstkring voor hun inzet.

De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door beide harmonieën. Als kers op de taart speelden zij als slot van deze stijlvolle onthulling voor de allereerste keer samen het Limburgs Volkslied.

 

Stokkem 750 jaar Stadsrechten 2012

(Klik hier om de foto's van de onthulling te bekijken in het fotogedeelte van onze website)

 

De Kunstkring dankt alle deelnemende verenigingen voor hun medewerking en iedereen die financieel of logistiek meegeholpen heeft om dit nieuwe project te realiseren.

Dit monument is één van de blikvangers gelegen langs de wandelroute, die je vindt in onze nieuwe wandelgids "Wandelwijzer door het pittoreske Stokkem".

 

 

"DE BAKEMAN"  NR 127

 

Opnieuw heeft de redactieraad haar uiterste best gedaan om voor u een mooie verzorgde en inhoudelijk gevarieerde Bakeman samen te stellen. In elk nummer loodsen we u doorheen het heden en verleden van Stokkem. In dit nummer staan er opmerkelijk veel foto’s die zorgen voor een extra mooi geheel. Meer dan 640 Stokkemenaren en oud-Stokkemenaren namen een abonnement op de 32ste jaargang en wij hopen dit jaar het getal van 650 abonnees te bereiken, een absoluut record. En voor de prijs moet u het niet laten. Al meer dan 25 jaar (vanaf 1986) is de abonnementsprijs ongewijzigd: 7,50 euro voor de inwoners van Stokkem; 9 euro voor verzending buiten Stokkem; 12,50 euro voor steunende leden en 25 euro voor ereleden. U krijgt hiervoor van ons 4 keer per jaar een nummer van 40 blz. dik. Op het einde van de jaargang wordt de lijst van de steunende- en ereleden vermeld. Om lid te worden kunt u zich wenden tot één van onze bestuursleden of storten op IBAN BE78 2350 2357 8486 van vzw Kunstkring Arnold Sauwen.

 

Wat mag u in het februarinummer verwachten?

 

-Ten geleide

-Geschiedenis: Brouwerij Nelis en de brand van 1839

-Start van de dialectkring Dilsen-Stokkem

-Mensen van bij ons: Leopold (Pol) Venken

-Goud, diamant en ... in 2011

-De muziekketting 2011

-Ôs naobers - 2 Lanklaar

-Parochie Stokkem: Overledenen 2011

-De familie van Neerke Op ’t Eynde

-Uit de oude doos: 1950-Gouden huwelijksfeest

        Otten Johannes-Vandelaer Aldegonde

-Stokkem leeft

Manjele vaege: Mene noujaorsbreef 2012

-Contrast: Huis Nelis Rechtestraat

-Merkwaardige vondst in Stokkem

-50 jaar Roodkapjes uitvergroot

-Een lezer schrijft

-Uit de krant: maart 1944

-Aftelrijmpjes, liedjes en spelletjes uit onze jeugd

 

 

NIEUWJAARSRECEPTIE

=Fotoverslag=

 

Op zaterdag 14 januari 2012 blikte de Kunstkring Arnold Sauwen, tijdens haar traditionele nieuwjaarsreceptie, terug op een geslaagd werkjaar 2011. Ook werd er voor de genodigden al een tipje van de sluier opgelicht van alle plannen die er in 2012 op stapel staan. Dat het er gezellig, gemoedelijk en lekker aan toeging kan u bekijken op de talrijke foto's.

 

Foto Bestuur 2012

(Klik hier om de foto's van de nieuwjaarsreceptie te bekijken)