Klik op "De Bakeman" om de inhoud van de recentste nummers van ons tijdschrift te raadplegen.




Klik op het fototoestel om een bezoekje te brengen aan het fotogedeelte van onze website.




Klik op de filmrol om een bezoekje te brengen aan het filmgedeelte van onze website.

 

Realisaties - Monumenten  

 

- Herdenkingsplaat - Perron - Struipster (Steen) - Siernaambord - Gedenkkruis -
- Wegwijzer - Korver - Stokkem 750 - Stokkem=Muziek - Struipster (Brons Henri Colla) -
- Zodenbank - Gingko Biloba - Millenniumboom - Straatnaamborden - Welkomststeen -
- Stadspomp - Vogelweerstation - Oriëntatietafel - Gevelschildering - Carnaval -
- 2 x 150 A. Sauwen - 2 x 150 M.C.E. Lemmens - Grafmonument pastoor Op 't Eyndt -

- Struipster (Brons Julia Berger) - Gedenktekens WOII - Gevelbordjes - Graffiti -
- Stokkem 750 jaar StadsrechtenGedenkteken WOII - Heldenplein

- Pieter-Jan Brouwers - Willem van Oranje - Arnold IV-Graaf van Loon

 

(Klik op de foto's voor vergrotingen en extra foto's van de realisaties)

 

1981: Herdenkingsplaat "Pieter-Jan-Huibrecht Brouwers"

 

In december 1981 bracht de Kunstkring Arnold Sauwen tegen de voorgevel van het stadhuis een herdenkingsplaat aan ter nagedachtenis van letterkundige, pedagoog en medestichter van het Davidsfonds "Pieter-Jan-Huibrecht Brouwers" (1831-1897).

 

 

1985 : "Het perron"

 

Gesitueerd op de hoek van de Steenkuilstraat en de Rechtestraat en ingehuldigd op 15 augustus tijdens de Braderie. Gemaakt door Stokkemenaar Jan Peters.

 

 

1987 : "De Struipster" in steen

 

Ingehuldigd op 9 mei in de Maasstraat. Onherstelbaar vernield in de nacht van 25 op 26 september 1993 door een onzachte aanraking met een auto.

 

 

1988 : Siernaambord "Arnold Sauwenlaan"

 

Het siernaambord werd op 8 mei aangebracht tegen de zijgevel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand op de hoek van de Arnold Sauwenlaan met de Kapelstraat.

 

 

1989 : Gedenkkruis gesneuvelde soldaten aan het veer

 

Ingehuldigd op 18 augustus naar aanleiding van 150 jaar scheiding van de beide Limburgen. Blijvend aandenken aan de 5 Nederlandse soldaten die aan het veer sneuvelden op 10 mei 1940. (Jaarlijkse herdenking op 10 mei). In mei 2008 onderging het monument een grondige opknapbeurt.

 

 

1994 : Toeristische wegwijzer

 

De wegwijzer, ingehuldigd op 15 januari, toont de correcte weg naar de verschillende locaties in Stokkem en is terug te vinden op de hoek van de Steenkuilstraat en de Rechtestraat. Deze werd gemaakt door Jan Deflem (constructie) en Gerard Stassen (sculptuur). Eén van de vele activiteiten die plaatsvonden naar aanleiding van "Stokkem 750 jaar Stadsrechten" (1244-1994)

 

 

1994 : "De Korver"

 

Gesitueerd voor het Stadhuis van Stokkem en gecreëerd door Stokkemenaar Jan Venken. Officieel onthuld op 5 augustus. De mand moest aangepast worden wegens onherstelbare schade door vandalisme.

 

 

 

1996 : "Stokkem 750 jaar Stadsrechten" (1244-1994)

 

Op 6 april ingehuldigd door gouverneur Hilde Houben-Bertrand op het pleintje aan de ingang van het kasteel. Eén van de vele activiteiten die plaatsvonden naar aanleiding van het herverkrijgen van de stadsrechten. Het werd in 2012 vervangen door een nieuw monument op het Tugelaplein.

 

 

1996 : Beeldengroep "Stokkem = Muziek"

 

Op 6 april ingehuldigd door gouverneur Hilde Houben-Bertrand op de Rechtestraat. De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door de beide Stokkemer harmonieën. De beeldengroep werd gecreëerd door Stokkemenaar Henri Colla.

 

 

1998 : "De Struipster" in brons door Henri Colla

 

Gesitueerd op de hoek van de Maasstraat en de Rechtestraat en ingehuldigd op 9 mei. Het beeld is een creatie van Stokkemenaar Henri Colla. Het werd geplaatst als vervanging van "De Struipster" in steen die vernield werd in 1993.

 

 

1999 : "De Zodenbank"

 

De zodenbank of geurbank bevindt zich op het pleintje aan de Steenkuilpoort en werd ingehuldigd op 24 april. In mei 2008 onderging de zodenbank een grondige opknapbeurt.

 

 

1999 : "Gingko Biloba"

 

De levensboom werd op 24 april ingehuldigd en groeit rustig voort in het park van rusthuis "'t Kempken".

 

 

2000 : "De Millenniumboom"

 

Deze moeraseik werd aangeplant aan de Oude Maas (Nieuwe Weerd) naar aanleiding van de start van het nieuwe Millennium. In dit jaar vierde de Kunstkring haar 20-jarig bestaan.

 

 

2000 : Straatnaamborden

 

De straatnaamborden vermelden de officiële straatnaam en de dialectnaam zoals hij gekend is in de volksmond. De inhuldiging gebeurde op 20 mei naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de Kunstkring. Dit origineel project was een primeur voor België.

 

 

2000 : "Welkomststeen"

 

Bij het binnenrijden van Stokkem over de Arnold Sauwenlaan verwelkomt een granieten "Welkomststeen"  allen die de stad Stokkem bezoeken. De inhuldiging gebeurde op 20 mei naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de Kunstkring. De steen werd gemaakt door Jan Peters en zoon Rik.

 

 

2001 : "Stadspomp"

 

De werkende pomp, een gietijzeren replica van de pomp die vroeger op de plaats van het perron stond, is gesitueerd in de Steenkuilstraat en werd ingehuldigd op 21 april.

 

 

2003 : "Vogelweerstation"

 

Gesitueerd aan Maascentrum "De Wissen" en ingehuldigd op 3 mei. Vervaardigd door Gerard Stassen en Robert Huskens.

 

 

2003 : "Oriëntatietafel"

 

Gesitueerd in het park rechts naast de kerk, gemaakt in graniet en tevens ingehuldigd op 3 mei. De oriëntatietafel werd gemaakt door Rik Peters

 

 

2005 : Gevelschildering

 

In samenwerking met vzw Promo Stokkem werd deze schildering met talrijke historische taferelen aangebracht tegen de gevel van de Vrije Basisschool, gelegen in de Steenkuilstraat. De inhuldiging vond plaats op 28 mei.

Download hier een GRATIS brochure (*.pdf)

 

(827 kb)                                     (825 kb)

 

(om de brochure te bekijken heeft u de gratis software Adobe Reader nodig)

 

 

 

2005 : Beeldengroep "Carnaval"

 

Bronzen beeldengroep, gemaakt door Stokkemenaar Jan Venken. Het is een uitbeelding van het straatcarnaval waarvoor Stokkem alom bekend staat. De onthulling gebeurde op 18 juni.

 

 

 

2007 : Herdenkingsplaat 2 x 150 : Geboorte Arnold Sauwen

 

In 2007 was het 150 jaar geleden dat in Stokkem dichter Arnold Sauwen en mevrouw Elisabeth Lemmens, medestichtster van Devos-Lemmens, geboren werden.

Aan het graf van A. Sauwen op het oude kerkhof werd een gedenkplaat in steen en een gedicht in kunststof onthuld. Het graf kreeg tevens een flinke opknapbeurt. De onthulling gebeurde op 14 april.

 

 

2007 : Herdenkingsplaat 2 x 150 : Geboorte Maria Catharina Elisabeth Lemmens

 

In 2007 was het 150 jaar geleden dat in Stokkem dichter Arnold Sauwen en mevrouw Maria Catharina Elisabeth Lemmens, medestichtster van Devos-Lemmens, geboren werden.

In de Kasteelstraat , de straat waar mevr. Lemmens werd geboren, op de zijgevel van café "De Graanbeurs" werd een gedenkplaat onthuld. De Koninklijke Harmonie St.-Cecilia en de NV Campbell Foods Belgium uit Puurs, eigenaar van het merk Devos-Lemmens, verleenden aan deze plechtigheid hun medewerking. De onthulling gebeurde op 14 april.

 

 

 

2007 : Renovatie grafmonument eerwaarde heer pastoor

Op 't Eyndt (op het oude kerkhof van Stokkem)

 

In het voorjaar van 2007 is één van de oudste grafmonumenten op het oude kerkhof van Stokkem omgevallen en zwaar beschadigd geraakt. Het ging hier om de grafsteen van eerwaarde heer pastoor Petrus Joannes Op 't Eyndt (° 23/05/1797 en + 05/04/1873) die kapelaan en pastoor was te Stokkem van 1824-1868 en ook bouwheer was van de huidige parochiekerk van Stokkem (gebouwd 1845-1847). De kunstkring zorgde voor de herstelling, renovatie en terugplaatsing van dit Stokkemer cultureel erfgoed. De werken werden uitgevoerd door steenzagerij Peters uit Maasmechelen. (1 november 2007)

 

 

2009: "De Struipster" in brons door Julia Berger

Gesitueerd op de hoek van de Maasstraat en de Rechtestraat en ingehuldigd op 2 mei. Het beeld is een creatie van Julia Berger. Het werd geplaatst als vervanging van "De Struipster" in brons van Henri Colla die gestolen werd in 2008.

 

 

 

2010: Gedenkplaten WOII aan de Tugela, in de Medaerstraat en aan het stadhuis van Stokkem

 

Op 18 september 1944 werden Lanklaar en Stokkem bevrijd door de Amerikaanse soldaten van de Taskforce Stokes, meer bepaald door de soldaten van het 3-66th Armored Regiment en het 99th Infantry Battalion (separate). Onthulling van een gedenkteken in Hotel Beau Séjour en aan de Oude Baan te Lanklaar en onthulling van een gedenkteken aan de Tugela, in de Medaerstraat en aan het stadhuis van Stokkem.

 

 

 

 

 

2011: "Gevelbordjes"

De Kunstkring heeft in samenwerking met het provinciebestuur nieuwe gevelbordjes laten maken en aangebracht tegen de belangrijkste gebouwen. Deze werden onthuld samen met een graffitikunstwerk aan de Oude Maas op 28 mei 2011.

 

 

 

2011: "Graffiti"

Het kunstwerk werd met toestemming van NV De Scheepvaart aangebracht op het sluisje aan de Oude Maas en is een creatie van de jonge graffitikunstenaar Bart Bosmans. Hij liet zich inspireren door het water en de watervogels die hier opnieuw hun plaats in het natuurgebied Negenoord, Kerkeweerd en De Groeskens hebben gevonden. Ook wordt duidelijk de hoge waterstand van 1993 weergegeven. Het werd onthuld op 28 mei 2011.

 

 

 

2012 (renovatie 2018): "Stokkem 750 jaar Stadsrechten"

Op zaterdag 14 april 2012 onthulde de Kunstkring Arnold Sauwen aan het Tugelaplein het vernieuwde monument "Stokkem 750 jaar Stadsrechten".

In het najaar van 2018 werd het monument volledig hersteld door het aanbrengen van 10 nieuwe wapenschjilden en een nieuwe tekstplaat.

 

 



2018: Gedenkplaat WOII aan het stadhuis van Stokkem
Voor de plaat van de bevrijding van Stokkem op 18 september 1944, die in 2010 tegen de voorgevel van het Stadhuis werd aangebracht, hebben we -door de renovatie van het Stadhuis- een nieuwe plaats moeten zoeken. In november 2018 werd ze aangebracht tegen de voorgevel van het Uchterhoes.



2018: Boog "Heldenplein"

De boog die vroeger het Heldenplein sierde werd, om te voorkomen dat het werk verloren zou gaan, op vraag van de Kunstkring en met de hulp van de dienst der werken van de Stad Dilsen-Stokkem geplaatst op het oude kerkhof. De boog staat nu tegen de zijkant van de kapel.



2018: Nieuwe herdenkingsplaat "Pieter-Jan-Huibrecht Brouwers"

In 1981 hebben we een herdenkingsplaat voor Pieter-Jan-Huibrecht Brouwers aangebracht aan de voorgevel van het Stadhuis. Deze kon niet meer teruggeplaatst worden na de renovatie van het Stadhuis en het werk zelf was ook aan vernieuwing toe. We hebben een nieuwe plaat laten maken met een  aangepaste tekst en aangebracht tegen de voorgevel van de woning van de heer Jos Keymis op de Rechtestraat. Pieter-Jan Brouwers heeft volgens de oude kadasterplannen van Stokkem op die plaats gewoond.



2018: Gevelplaat "Willem van Oranje"

Een nieuwe gevelplaat “De oversteek van Willem van Oranje van Obbicht naar Stokkem in 1568” hebben we in november 2018 aangebracht tegen de zijgevel van de woningen van “Ons Dak” op de Steenkuilstraat. In dit gebouw woonde voorheen Albert Venken-Peeters.



2023: Arnold IV - Graaf van Loon

Bijna twee jaar is ons bestuurslid Guy Voorjans bezig geweest met het ontwerp en de realisatie van een nieuw monument, dat verwijst naar Graaf Arnold IV, graaf van Loon. Het is Arnold IV die in 1244 aan onze stad stadsrechten en vrijheden heeft geschonken. Op zaterdag 3 juni 2023 werd het nieuwe monument, op de hoek van de Stadsgraaf & Daalderdijk, feestelijk onthuld. De Koninklijke Schutterij met trommelkorps en kanon luisterden de plechtigheid mee op.